Megbüntették a NAV-ot

Hírösszefoglaló
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által személykocsik beszerzésére kiírt tendert, és egymillió forintra bírságolta az adóhatóságot. A NAV 100 személyautóra írt ki közbeszerzést, ebből 20 középkategóriás, 70 felső középkategóriás, további 10 pedig jobb felszereltségű felső középkategóriás volt. Az ajánlati dokumentációt 18 cég vásárolta meg, végül azonban csak egy, a Schiller Autóház Kft. adott be ajánlatot, és meg is nyerte a pályázatot. Mindhárom kategóriában Opelt ajánlott.
A tendert a Porsche Hungária és a Renault Hungária is megtámadta a KDB előtt azzal az indokkal, hogy a felhívás determinált volt, így a legtöbb ajánlattevő kiesett a versenyből. Példaként hozták fel, hogy az autó hosszának 4 méter 49 centiméter és 4 méter 52 centiméter közé kellett esnie. Olyan motorokra is ajánlatot kellett beadni, amelyek már nem helyezhetők forgalomba. A KDB indoklásában hangsúlyozta, hogy a verseny nem korlátozható a műszaki tartalom túlzott meghatározásával. Ebben az esetben a műszaki meghatározottság úgy értékelődik, hogy felülírja az ajánlati árat. A KDB ritkán szab ki bírságot, ha a jogsértés – egy új eljárással – reparálható, a 320 millió forintos érték miatt ezúttal azonban ezt a szankciót is alkalmazták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.