Meghátráltak Putyin támogatói

Stefan Lázár
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmard az idén Berlinben a 2003-ban alapított Quadriga-díj átadására. A jelöltekről döntő kuratórium meghátrált a Vlagyimir Putyin kitüntetését ért kritika miatt, és úgy határozott, lemondja a német egység napjára, október 3-ra tervezett rendezvényt. Az orosz kormányfő elleni tiltakozás nem várt méreteket öltött, többen kiléptek a kuratóriumból. A felzúdulás csúcspontjáról a volt cseh államfő, Václav Havel gondoskodott azzal, hogy visszaadja a két évvel ezelőtt átvett díjat, amennyiben Putyint kitüntetik.
Hasonló lépésre szánta el magát a természet fizikai jelenségeivel foglalkozó dán művész, Olafur Eliasson, akit tavaly ért ilyen megtiszteltetés. A politika és a sajtó irányából érkező erkölcsi tiltakozás hevessége meglepte a kuratórium történészét, Margarita Mathiopoulost, aki így érvelt: „a színtiszta demokráciákban sem mondhatja magát minden politikai tisztségviselő színtiszta demokratának”. A Putyinnal szembeni ellenállás három további személyt is érint: Szalám Fajjád palesztin miniszterelnököt, Patricia Espinosa mexikói külügyminisztert és Betül Durmaz török származású tanítónőt, akik az orosz kormányfővel együtt kapták volna meg a díjat. Német sajtóhírek szerint az ügy – Medvegyev elnök látogatásának előestéjén – diplomáciai zavart okozott, német kormánykörökben ugyanis aggódnak, hogy az incidens hatással lehet a kétoldalú kapcsolatokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.