Megmentő görögmentés

Éreztették tegnap hatásukat a görög helyzet rendezéséről szóló kedvező hírek. A BUX kétszázalékos emelkedéssel reagált, és a forint is erősödött.

Munkatársunktól
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagosnak nevezhető forgalom mellett növekedett tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe: a BUX 423,74 pontos, kétszázalékos emelkedés után 21 927,69 ponton állapodott meg.
A pesti parketten tegnap 16 milliárd forintért cseréltek gazdát a papírok, s valamennyi vezető részvény javított pozícióján. A nap nyertese az OTP, miután a bankpapírok árfolyama 3,3 százalékot erősödött. Eközben a Mol 2,3 százalékos drágulást könyvelhetett el, a Magyar Telekomnál 1,7 százalékos emelkedést regisztráltak, míg a Richter 0,8 százalékos növekedést ért el.
A történéseket értékelve Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője a távirati irodának úgy fogalmazott: a tegnapi derűlátó kereskedést voltaképpen az a szerda esti hír alapozta meg, amely szerint Németország és Franciaország megállapodásra jutott a tegnapi euróövezeti válságcsúcs előtt Görögország megsegítésének terveiről. – Később, ahogy közeledett az euróövezeti országok vezetőinek találkozója, bizonytalanság lett úrrá a piacokon. Csalódást okozott ugyanis a kiszivárgott hír, miszerint a bankszektorra kivetett adó mégsem lesz része a görög mentőcsomagnak. Délutánra azonban ismét az optimizmus dominált, amikor nyilvánosságra került, hogy hosszú távú, olcsó hitelhez juthat Görögország – mondta Vaszkó Szabolcs, majd hozzátette: a hazai részvényárfolyamok is az európaiakhoz hasonlóan mozogtak. Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője mindezt azzal egészítette ki, hogy elsősorban a bankszektor részvényei emelkedtek a hazai és a nemzetközi piacokon. Úgy vélte, ha a lendület megmarad, akár ma is emelkedés jöhet. Megjegyezte: a jó hangulat leginkább a devizapiacokon érződött.
Ennek megfelelően erősödött tegnap a forint: este a svájci frank visszatért a tíz nappal korábbi, 228 forint körüli szintre, míg az eurót 268 forint alatt jegyezték. Tegnap 18 óra körül 228,13 forinton jegyezték a svájci valutát, az euró ugyanekkor 267,98 forintot ért, és száz japán jenért 237,79 forintot kértek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.