Megmozdul a filmipar?

Július elsejétől nyitja meg kapuit az etyeki Korda Filmstúdióban az első magyar filmes témapark. A Korda Látogatóközpont 1400 négyzetméteres kiállítócsarnokból, 8000 négyzetméteren elterülő középkori díszletvárosból és étteremből áll. A beruházás több mint egymilliárd forintból, uniós támogatással valósult meg.

Tölgyesi Gábor
2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Segélykiáltás a magyar animációért. Hazai animációsok, filmes szakemberek a Magyar Nemzeti Filmalap és a Magyar Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság döntéshozóihoz fordultak a magyar animáció jövőjének biztosítása érdekében. A kiáltvány szerint az új kormánybiztosi koncepció, amely évente egy egész estés animáció létrehozását látja biztosítottnak, teljesen kidolgozatlan. Nehezményezik a rövid és hosszú műfaj szétválasztását, az új koncepció centralizáltságát, illetve azt, hogy a döntéshozók nincsenek tisztában a hazai animáció működésével. A petíció aláírói szerint szakmai egyeztetés mellett kell kidolgozni az új pályázati struktúrát, valamint ha marad a műfaji szétválasztás, akkor a rövid animációra szánt támogatási összeg jelentős megemelése mellett érvelnek. A petíciót, amelyet a múlt héten véget ért kecskeméti animációs- film-fesztiválon fogalmaztak meg, aláírta többek között Cakó Ferenc, M. Tóth Éva, Orosz István, Ulrich Gábor, Szalay Péter, Muhi András és Muhi Klára is. (M. S.)


A kiállítócsarnokban a Pusztatúrpásztóról származó világhírű Korda fivérek, Korda Sándor, Korda Zoltán és Korda Vince életútjának főbb állomásai ismerhetők meg. A csarnok másik részében a mozgókép története, a filmkészítés folyamata elevenedik meg, a látogatók az optikai játékoktól a green screenen át a filmzajokig interaktívan próbálhatják ki a film születésének technikai részleteit. A látogatóközpont megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges a www.kordafilmpark.hu honlapon.
Az Origo értesülése szerint Szabó Magda Az ajtó című regényéből készülő Szabó István rendezte adaptáció lesz az első játékfilm, amely a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) leállása után támogatást kap.
Az internetes portál úgy tudja, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium rendkívüli kormányzati intézkedésként – a 800 millió forintos filmes keretén túl – 140 milliós támogatást fog adni a Helen Mirren és Martina Gedeck főszereplésével készülő filmnek. Erről és a 800 millió forintos keretből támogatandó filmek listájáról Szőcs Géza kulturális államtitkár később dönt.
A film vezető producere, Hábermann Jenő úgy nyilatkozott, az öszszeg odaítéléséről hivatalosan nem kapott értesítést, a támogatást a produkció a még az MMKA által megítélt, szerződésben rögzített, de ki nem fizetett 147 millió forintos támogatás helyett kapná.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.