Megnyílt az út Zágráb előtt

Balogh Roland
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény egyeztetések végén az Európai Tanács június 24-én megnyitotta az utat Horvátország uniós csatlakozása előtt. Ennek értelmében Zágráb 2013. július 1-jén az EU 28. tagállamává válik, miután valamennyi jelenlegi uniós tag ratifikálja Horvátország csatlakozási szerződését. A magyar uniós elnökség egyik legnagyobb fegyvertényének számító célkitűzés technikai lezárására a magyar fél év utolsó napján került sor. Herman Van Rompuy EU-elnök pedig nyomatékosította, a csatlakozási szerződést még az idén alá kell írni.
A magyar elnökség a zágrábi belépővel egyúttal „ígéretes üzenet” a nyugat-balkáni országok, így főleg Szerbia, Macedónia és Montenegró számára. Mint Orbán Viktor fogalmazott, „hosszú, hezitálásnak látszó idő után újra mozgásba hoztuk a bővítés gépezetét”. Mindezek fényében – mint azt korábban jelezték Brüszszelben – elképzelhető, hogy már az idén ősszel a tagjelölt Montenegró időpontot kap a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, Szerbia pedig elnyerheti a hivatalos tagjelölti státust.
A horvát csatlakozási tárgyalások lezárásának sikerét hosszú előkészítés, rengeteg egyeztetés és munka előzte meg. Ahogy azt a spanyol–magyar–belga elnökségi trió záró sajtótájékoztatóján Olivier Chastel belga uniós ügyekkel foglalkozó államtitkár megjegyezte, tizennyolc hónap alatt 18 fejezetet kellett lezárni a csatlakozáshoz szükséges harmincötből. Ebből ráadásul hét maradt a magyar uniós elnökség időszakára. Ráadásul ezek közül több igen érzékeny kérdéseket érintett, többek között az igazságügyi rendszer fejlesztését, az uniós versenypolitikai elvárásokat, valamint a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem kérdéseit.
Jadranka Kosor horvát kormányfő – aki köszönetet mondott a támogatásért az uniós intézmények vezetőinek, és méltatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök által a siker érdekében tett erőfeszítéseket a csatlakozási tárgyalások utolsó szakaszában – közölte, az Európai Unió által a csatlakozás érdekében kért reformok visszafordíthatatlanok, így minden adott Zágráb belépőjéhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.