Megszépült a mauzóleum

Bóka Máté Ciprián
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmitt Pál köztársasági elnök és a Zsolnay család tagjai jelenlétében tegnap délután Udvardy György pécsi megyés püspök áldotta meg Zsolnay Vilmosnak és családjának temetkezési helyét, a fél évszázados pusztulás után az Európa kulturális fővárosa programban megszépült Zsolnay-mauzóleumot.
Az egykori Zsolnay-gyár területén – szintén a programban – épülő kulturális-oktatási központ, a Zsolnay negyed mellett álló síremléket 500 millió forintból rekonstruálták. Az emlékműhöz vezető út melletti pirogránit oroszlánokat – kettő kivételével – újragyártották, az épületkerámiákat pótolták, és a kertet, a kerítést is rendbe tették.
A szenteléssel egybekötött ünnepélyes átadón Schmitt Pál köztársasági elnök úgy fogalmazott, igazi magyar világmárka a Zsolnay, s nagyon fontos, hogy Pécs a Zsolnay negyed építése mellett nem feledkezett meg a tiszteletadásról sem, hiszen közös emlékezés ez azok előtt, akik egykor hírét vitték a magyar kultúrának. Pécs első embere, Páva Zsolt kiemelte, Zsolnay Vilmos megalkuvást nem tűrve dolgozott, életpályája kerek egész. Önmagát egyszerű fazekasnak titulálta, de életműve ezt a szerény megállapítást jócskán megcáfolta, a klasszikus pécsi polgár első igazi alakja volt.
Az évtizedekig vandál pusztításnak kitett építmény egy sírkápolnából és alatta egy sírkamrából áll, amely díszes eozinszarkofágot és 32 koporsófülkét rejt. A mauzóleumot a gyáralapító Zsolnay Vilmos fia, Miklós emeltette apja 1900-ban bekövetkezett halála után; az építmény 1913-ban készült el. A mauzóleum mától látogatható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.