Megtorlás Minszkben

Hírösszefoglaló
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 350 ellenzékit – köztük számos újságírót – vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok a világhálón megszervezett országos megmozdulásokon – közölte tegnap az MTI által is idézett Vjaszna (Tavasz) nevű emberi jogi, valamint a fehérorosz újságíró-szervezet. Az ellenzék internetes csoportja a főváros, Minszk kilenc pontjára és az ország több városába hirdetett tiltakozást még szerdára. A Fehérorosz Újságíró-szövetség adatai szerint a hatóságok Minszkben, Bresztben, Hrodnában (Grodno), Mogilevben, Bobrujszkban és Novopolockban helyi és külföldi újságírókat vettek őrizetbe. A fővárosban a média képviselőit civil ruhás ismeretlenek fogták le. Ez utóbbiak nem voltak tekintettel sem a szerkesztőségi igazolványokra, sem a jogszabályokra, és rendkívül durván léptek fel. Információk szerint összesen 25 újságírót tartóztattak le, többek között az Interfax hírügynökség munkatársát is. Szemtanúk elmondása szerint a rendőrök olyanokat is elhurcoltak, akik csupán a környéken tartózkodtak. A rendvédelmi szervek egyelőre semmilyen hivatalos információval nem szolgáltak a történtekről, és nem is kommentálták a rendőrség és a polgári ruhás emberek fellépését. A múlt hónap óta ez már a hatodik olyan csendes tiltakozás volt, amelyet a világhálón szerveztek meg. A múlt vasárnapra meghirdetett országos tiltakozásokon 400 embert vettek őrizetbe.
Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök közben tegnap közölte, átadja az Európai Uniónak azokat a fogvatartottakat, akiket az EU szerint politikai okok miatt börtönöztek be – írta az orosz Ria Novosztyi hírügynökség. Ezt megelőzően – mint fogalmazott – azonban biztosítékot vár az EU-tól, hogy valóban befogadják azokat, akiknek letartóztatását kifogásolják. „Ha ez megtörténik, akár már holnap vonatra vagy repülőre tesszük őket, az EU viheti őket, ha akarja” – mondta Lukasenko. Az amerikai képviselőház közben törvényjavaslatot készült elfogadni Fehéroroszországgal szemben – írta a francia AFP hírügynökség. A tervezet szerint a képviselők azt követelnék a minszki hatalomtól, engedje szabadon a politikai foglyokat és tartsa be az alapvető emberi jogokat. Fehéroroszországi politikusok ellen mind Washington, mind az EU beutazási tilalmat vezetett be, illetve befagyasztották számos, a hatalomhoz közel álló személy kintlévőségeit. Fehéroroszország az elmúlt hónapokban komoly gazdasági válságot él át, a tüntetők közül pedig sokan Lukasenko számlájára írják a nemzeti fizetőeszköz 36 százalékos leértékelődését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.