Mesepark épülhet Szalafőn

Szalafő eddig is vonzó úti cél lehetett a családoknak, nemcsak az Őrség természeti értékei, hanem a hagyományőrző programok miatt is. Amellett, hogy gyűjtéseket végez a térségben, a Népi Mesterségek Műhelye Egyesület már hosszú évek óta foglalkozik azzal, hogy a látogatókat bevonja a hagyományőrző tevékenységekbe. A Nyugat-dunántúli operatív program támogatásával régi álmuk válhat valóra: a jövő év végére mesepark épülhet fel Szalafőn.

R. Kiss Kornélia
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szalafői emlékportán kiegészítő programként mindig is foglalkoztak a népmesékkel. Mint azt Erdélyiné Horváth Terézia, a projektgazda egyesület elnöke elmondta: sokszor érkeznek hozzájuk olyan családok, amelyek ehhez hasonló, színes kikapcsolódásra vágynak. Mielőtt belevágtak a mesepark megvalósításába, kérdőíves kutatásokat is végeztek a látogatók körében, így vált világossá, hogy van igény a hasonló programokra.
Az egyesület elnöke szerint az érdeklődés is azt mutatja, hogy a népmesei gyökerekre nem csak a gyerekek, a szülők is nyitottak. Erdélyiné Horváth Terézia szerint a gyorsan változó kulturális környezet ellenére nem tapasztalja, hogy a gyerekek elidegenedtek volna a népmesétől vagy a hagyományőrző foglalkozásoktól. – Egyrészt szeretnek természetes anyagokkal dolgozni, és örülnek, ha a parasztportán ügyködhetnek, másrészt az interaktív tevékenységek minden fajtája nagyon vonzza őket – vélekedik az elnök.
A népmesepark kialakítására a Nyugat-dunántúli operatív programon keresztül, uniós pályázati pénzből kapott lehetőséget az egyesület. A pályázatot eredetileg turisztikai fejlesztés megvalósítására írták ki, de Erdélyiné Horváth Terézia úgy gondolja: a mesepark ötlete tökéletesen összeegyeztethető a térség turisztikai céljaival, a környezet, a szalafői emlékporta pedig már korábban is adott volt. Most lehetőség nyílik felújítani a műemlék parasztházat, és további hat épület is része lesz a mesepark csaknem tízezer négyzetméternyi területének, amelyet teljesen akadálymentesen alakítanak ki, sőt látás- és hallássérült vendégek fogadására is alkalmas lesz a park.
Ami a terveket illeti: a nemrég megkezdett építkezéssel párhuzamosan zajlik a szakemberekkel való egyeztetés is, így pontos forgatókönyvekkel egyelőre nem szolgálhatnak a szervezők. Azt biztosan lehet tudni, hogy külső szakembereket is igénybe vesznek majd, például saját bábszínpadot is szeretnének, ezenkívül a mesékhez illő, azokat megjelenítő más foglalkozások is lesznek. – Nagy élmény a gyerekeknek, amikor például egy mese szereplőit, díszleteit maguk készítik el – vélekedik a Népi Mesterségek Műhelye Egyesület elnöke, aki a tervek közül elárulta: ha elkészül a park, mesetúrán is részt vehetünk Szalafőn, ahol labirintuson, akadályjátszótéren és találós kérdések útvesztőin keresztül juthatunk majd el a főépületben berendezett mesevilághoz. A szervezők már most fantázianeveket adnak az épp csak felújítás alatt álló házaknak. Jövőre már egyenesen az „egyszervolt ház”, a „bújj-bújj házikó” vagy a „mézeskalács ház” felé veheti az irányt, aki Szalafőre látogat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.