Mészöly Kálmán ma hetvenéves

Munkatársunktól
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Mészöly Kálmán, egykori 61-szeres válogatott, világklasszis labdarúgó. Negyvenöt éve feledhetetlenül ülte meg a huszonötödiket, hiszen csapatunk 1966. július 15-én, az angliai vb liverpooli csoportmérkőzésén 3-1-re legyőzte az előző két vb-n aranyérmes Brazíliát. A harmadik gólt éppen Mészöly szerezte 11-esből; méghozzá felkötött karral, mert vállsérülése sem akadályozhatta meg abban, hogy visszatérjen a pályára. Ez már a második vb-je volt, ugyanis 1962-ben, huszonegy évesen Chilében bizalmi poszton, középhátvédként szerepelt Baróti Lajos angolverő tizenegyében. Jóval később, az 1982-es vb-n szövetségi kapitányként dirigálta azt az alakulatot, amelynek – mindmáig utolsóként – reális esélye volt arra, hogy továbbjusson a csoportkörből, ám a belgák elleni 1-1 és az ellenfél szerencsés gólja ezt meghiúsította. Még kétszer vállalta el a kapitányi megbízatást, e tisztségében is 61-szer szolgálta a nemzeti együttest. A „Szőke Szikla” később a török futballban ért el helyi értékű sikereket, miközben a magyar erre már egyre kevesebb lehetőséget kínált neki, ezért az 1990-es évtizedben Szaúd-Arábiában és Cipruson is vállalt munkát.
Legújabban, közel a hetvenhez, visszatért szeretett klubjához, a Vasashoz, amellyel négy bajnoki címet nyert, és ahol ezúttal klubtanácsadói minőségben ténykedik. Az Újpest ellen bizonyára nem lesz könynyű dolga, hisz a lilák trénere szintén Mészöly, a fia, Géza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.