Miért külföldi a bolti dinnye?

Múlt hét szombat óta lehet már vásárolni tökéletes minőségű magyar görögdinnyét a termelőktől Békés megyében, ahol a leghamarabb érik meg e gyümölcs. Az áruházláncoknál viszont még mindig a mediterrán országokból származó, leérett terméket lehet kapni akciósan.

D. Horváth Gábor
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adinnyével is foglalkozó terméktanács, „magyarul” a FruitVeb kedden jelentette be, hogy szombaton beköszöntött Magyarországra a szezon, a népszerűsítésre 10 millió forintot költenek. Mártonffy Béla elnök szerdán azt mondta a távirati irodának, hogy a magyar dinnye eladásának ösztönzése azért szükséges, mert megkezdődött ugyan a magyarországi görögdinnye szedése, de sok helyen – elsősorban az áruházláncok üzleteiben – még jelentős mennyiségű, Európa déli államaiból származó dinnye vár eladásra. A több száz tonnát sok üzletben akciókkal próbálják értékesíteni, azaz olcsóbban adják az eredeti árnál, letörve ezzel a magyar áru induló árát – tette hozzá –, amellyel károkat okoznak a hazai termelőknek a belföldi dinnyeszezon kezdetén. Az elnök hozzátette, hogy magyar dinnyét a jövő héttől vehetnek a dinnyekedvelők a belföldi piacokon, és az áruházláncok üzleteiben.
A FruitVeb-elnök ezzel megerősítette tapasztalatunkat az áruházláncok magatartásáról. Amelyek bár árulhatnák már a hazai dinynyét, ám az általunk felkeresett kereskedelmi láncokban kizárólag külföldi dinnyét lehetett vásárolni. Ráadásul olyat, amely legtöbbjének minősége az állati takarmányok szintjét ütötte meg. Riporterünk leérett, sérült, fonnyadt, rohadt vagy bogaras dinnyéket mindegyik kínálatban talált, amelyeket a kereskedők lelkiismeret-furdalás nélkül kitettek a fogyasztóknak, akciós árral ösztönözve őket a vásárlásra.
Az élelmiszerbotrányoktól hírhedt brit áruházlánc kedden szintén közleményben értesítette a sajtót, hogy beindult a magyar dinnye szezonja a Tescóban, egyelőre azonban csak külföldi árut találtunk ezekben az áruházakban is. Pedig kitölthette volna tartalommal saját bejelentését a fogyasztói érdekeket sokszor figyelmen kívül hagyó Tesco: Békés megyében a tökéletesen megérett termést már a múlt hét szombat óta szedik és árulják a termesztők. Erről számolt be lapunknak Krecs Árpád, aki 30 hektáron termel, és termelői névjeggyel ellátva árul dinnyét Nagykamaráson. A termelő elmondta, hogy amelyik lánc hazai dinnyét akarna a polcaira, tőlük vásárolhatna kiválót, ám eddig nem kereste egyik sem. Pedig nem lehet ismeretlen sem a térképen könnyen fellelhető Békés megye, sem az ő neve a kereskedők előtt, mivel az első tíz legnagyobb termelő között található. A korábbi évek tapasztalatairól szólva hozzátette, hogy kapcsolata a kereskedőláncokkal rossz.
– Olyan olcsón akarják megvenni a dinnyét tőlünk, hogy nem állok velük szóba – szögezte le, amely feszültség akkor enyhül csupán, amikor a láncoknál kifogy a készlet, s a végszükség miatt gyors megoldást keresnek. Krecs Árpádnak lesújtó a véleménye mind a terméktanácsról, mind a kereskedőláncokról. Előbbi szerinte nem képviseli hatékonyan az érdekeiket, mert nem tesz meg annak érdekében mindent, hogy az utóbbiak a még júniusban is külföldről Magyarországra ömlő terméssel ne tegyék tönkre a magyar termelőket. Amire óriási szükség lenne, mert a láncok minden évben ezt teszik. Az őket, a fogyasztókat és a költségvetést is érintő kár évek óta nő. Békés megyében például legalább 50 százalékkal esett vissza a termesztés, pedig a munkanélküliségtől sújtott vidéken a lakosság jelentős részének már csak ebből származik a minimális bevétele. – Ennek nem lesz jó vége – utalt a térség kézzel fogható közeljövőjére a termesztő.
Krecs Árpád végezetül egy ugyancsak súlyos gondra hívta fel a figyelmet. Néhány magyar dinnyetermesztő ugyanis lelkiismeretlenül, nem tökéletesen éretten dobja piacra termékét, amelynek megkóstolása után a fogyasztó esetleg letesz arról, hogy még egyszer hazai dinnyét vegyen, ami ugyancsak óriási károkat okoz a termelőknek. Ez történt tavaly is, amikor a Lengyelországba indult, nagy mennyiségű gyümölcsről azt tapasztalták a vásárlók, hogy éretlen. A csalódott lengyel kereskedők és vásárlók többé már biztosan nem vásárolnak a magyaroktól dinnyét.
Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.