Milliárdokkal kevesebb a hiány

Hírösszefoglaló
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államháztartás első öt havi hiánya 724,2 milliárd forintra teljesült, amely az éves előirányzat 105,4 százalékát jelenti – közölte tegnap az államháztartás végleges adatait a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az államháztartás központi alrendszerének májusi hiánya 58 milliárd forintban teljesült. A végleges adatok megegyeznek az előzetes számokkal. Tavaly az államháztartás központi alrendszerének május végi deficitje 736,2 milliárd forint volt, az éves teljesítés 84,6 százaléka. 2010 májusában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 99,2 milliárd forintot tett ki, ehhez képest tehát az idei teljesítés 41,2 milliárd forinttal kedvezőbb.
Mint ismert, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter két héttel ezelőtt nyújtotta be a Mol-részvénycsomag megvásárlásával összefüggő költségvetési módosító javaslatot. Ebből kiderült, hogy forintban számolva 498,576 milliárdba kerülhet a 21 százalékos tulajdoni hányad megvásárlása.
Az NGM aktualizálta a korábban közzétett, pénzforgalmi hiányra vonatkozó előrejelzését. A módosítások egyrészt a május végi tényadatok, másrészt pedig a Mol-pakett megvásárlása miatt előállt kiadásnövekedések átvezetését tartalmazzák. Ez utóbbi kiadási tétel azonban az uniós módszertan szerinti, 2,94 százalékos hiánycélkitűzést nem érinti, azaz a büdzsében kiadásnövekedéssel nem jár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.