Mindent bevetett a védő

Kétségbe vonta Stohl András ügyvédje, hogy a színész-műsorvezető valóban maradandó egészségkárosodást okozott tavalyi autóbalesete egyik sértettjének. A védelem a tegnap kezdődött másodfokú eljárásban más, a korábbi határozat hatályon kívül helyezésére okot adó bizonyítékkal is előállt.

Nagy Áron
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeresen kérdőjelezte meg tegnap a Stohl-ügyben első fokon hozott határozat alapjául szolgáló, az autóbaleset egyik sértettjének egészségügyi állapotáról szóló igazságügyi orvos szakértői jelentés hitelét a védelem. A Pest Megyei Bíróságon zajló másodfokú eljárás első tárgyalási napján ugyanis kétségbe vonták, hogy Kaincz Pál mozgása valóban beszűkült, s ennek igazolására szakértőt is megidéztek. A vitás kérdés eldöntésére végül a bíróság igazságügyi szakértő bevonásáról határozott; a megismételt vizsgálatot a sértetten harminc napon belül kell elvégezni. A kérdés azért lényeges, mert a sértett állapota minősíti a bűncselekményt, s így kihat a büntetési tételekre is. Emiatt, valamint a közelgő ítélkezési szünetre tekintettel a tárgyalást szeptember 6-ra napolták.
A színész-műsorvezető mentségére felhozták továbbá, hogy a szerencsétlenségben maga is megsérült, s emiatt homályos tudatállapotba kerülhetett. A védelem ezzel és nem az elfogyasztott alkohollal, kábítószerrel magyarázza, hogy Stohl András miért viselkedett a sértetteket megbotránkoztató módon a 2010. május 8-i karambol után. Szintén a védelem vetíttetett le egy videofelvételt, amelyet az elsőfokú tárgyaláson rögzítettek. Stohl András ügyvédjének az volt a célja, hogy felhívja a most eljáró büntetőtanács figyelmét egy úgynevezett relatív hatályon kívül helyezési okra. Ruttner György lapunknak elmondta: amikor kiderült, hogy a baleset egyik áldozatának, Kaincz Pálnak a sérülései maradandó egészségromlását eredményezték, s az ügyész ennek alapján módosította a vádat, a terheltet nem figyelmeztették jogaira, nem magyarázták el neki, mi történt éppen. A hatályos büntetőeljárási törvény szerint ezért akár az elsőfokú eljárás megismétlése is elrendelhető lenne.
Érdemes megjegyezni azt is, hogy a bűnbánatát hangsúlyozó, az elsőfokú ítélettől saját bevallása szerint megrémült, s ezért egyebek mellett drogprevenciós előadás-sorozatot indító Stohl Andrást több ismert színész is elkísérte a tárgyalásra. A többi közt Alföldi Róbert, Kern András, Bodrogi Gyula s a bíróság által rendreutasított Kulka János (a rágógumizás befejezésére szólították fel) jelent meg, ekképpen támogatva kollégájukat.
Emlékezetes, hogy a színész-műsorvezető tavaly május 8-án hajnalban részegen, kábítószer fogyasztása után terepjárójával Fót határában a megengedettnél nagyobb sebességgel áthaladt a záróvonalon, és két, szabályosan közlekedő autóval ütközött össze. Az elől haladó Citroën Berlingo hetvenhét éves sofőrje, Kaincz Pál súlyos, mellette ülő lánya pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. A másik járműben ülő fiatalok közül ketten agyrázkódást kaptak. Ezek után Stohl felhívta párját, s a tanúk szerint azt mondta neki: „Drágám, te vezettél!” Később, még szintén ittasan, a helyszínre siető nő autójával elhajtott. Első fokon 2 év és 4 hónap börtönre ítélték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.