Mini Mourinho is útra kelt

Egy labdarúgóért 15 millió euró szép pénz; még Dzsudzsák Balázsért sem fizetett ennyit a PSV Eindhovennek az Anzsi Mahacskala, mégis vihette. Egy edzőért viszont példátlan öszszeg, hiszen trénert nem is szokás vásárolni. Kivéve, ha az illető harminchárom éves korában triplázik a Portóval – Európa-ligát, portugál bajnokságot és kupát nyer vele –, már ekkor mini Mourinhónak becézik, és az igazi, a nagy José azt állítja róla: ez a vörös gyerek jobb edző lesz még nála is. Nos, a vörös gyerek, Andre Villas-Boas ezt mostantól a Chelsea-nél bizonyíthatja be.

Ballai Attila
2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Villas-Boas visszatér Londonba és a Stamford Bridge-re, hiszen amikor Mourinho 2004-ben oda szerződött, ő is vele tartott segítőként. A nyelvvel már akkor sem akadt szemernyi gondja sem, hiszen egyik nagymamája brit volt, tökéletes angoltudásának, már kölyökként is egészen egyedi futballszemléletének és merészségének köszönhette, hogy megakadt rajta Bobby Robson szeme. Tudniillik, kihasználva, hogy egy épületben laktak a Porto akkori mesterével, tizenhat esztendős korában levelet írt neki, és olyan sikerrel tette, hogy ez indította el egészen különleges pályafutását. Már tinédzserként bekerült Robson stábjába, így Mourinho munkatársa lett, aki később vitte magával a Chelsea-hez és az Internazionaléhoz is.
Ezt megelőzően azonban, még mindig alig túl a húszon, a Brit Virgin-szigetek szövetségi kapitányaként is kipróbálta magát; a jelek szerint ez volt karrierje utolsó eredménytelen állomása.
Miután kiröppent Mourinho szárnyai alól, szülőhazájában, Coimbrában vállalt önálló munkát, ám onnan gyorsan elcsábította a Porto, és az idei diadalsorozat hatására 2013. június 30-ig szerződést is hosszabbított vele. Ez már tavaly december 28-án történt, és akkor komoly elismerésnek, gesztusnak számított – hisz a három trófeából még egy sem lehetett meg, „csak” a teljes őszön át őrzött veretlenségi sorozat –, mostanra azonban, a Chelsea közeledtével akadály lett belőle. Tizenötmillió euróért azért sikerült lebontani, a Porto hivatalos közleményben tudatta, hogy Mr. André Villas-Boas már át is utalta az összeget a klub számlájára. Az övére persze minden bizonnyal ugyanez a summa érkezik – vagy már érkezett be – Roman Abramovics mágnás tulajdonostól, és a hírek szerint évi ötmillió angol fontra rúgó garantált fizetése sem kutya.
A gazdája pedig végképp nem az, 33 évével ő lesz a Premier League legfiatalabb trénere, a kispadon Carlo Ancelotti hűlt helyét foglalja el. Hároméves kontraktust írt alá, de hogy azt valóban ki is tölti-e, arra még ne fogadjunk, hiszen a portugál már a nyolcadik esztendeje tartó Abramovics-éra hetedik edzője. Új klubja tegnapi kommünikéjében büszkén tette közhírré: „Andre egyértelmű jelöltünk volt a posztra, az egyik legtehetségesebb fiatal futballszakember jelenleg. Rövid idő alatt is számos eredményt tudott felmutatni, ambíciója, vezetői készsége és a meccseken hozott döntései alapján vezetésével a Chelsea nagyobb sikereket arathat mind a hazai sorozatokban, mind a Bajnokok Ligájában.”
Vagy ha mégsem, akkor tovább járva Mourinho útján, talán majd ő is elindulhat az Internazionale felé, hisz a milánói egylet állítólag már most is megkörnyékezte – no de mindent a maga idejében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.