Modern darabok az orgona mellett

MN
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zsámbéki összművészeti fesztivál 28 éves múltra visszatekintő rendezvénysorozat. A főváros környéki kisváros immár hagyományossá vált programsorozata az idén június 18-án, a Múzeumok éjszakáján kezdődött, és tart az őszi kulturális örökség napjáig, azaz szeptember 18-ig. A helyszín hét végi programjai közt színvonalas kiállítások, gyermekműsorok, játszóházi foglalkozások, komolyzenei programok és színházi előadások szerepelnek. A fesztiválon belül önállóan működik majd a Zsámbéki Nyári Színház is, amelynek alternatív színházi bemutatói nemzetközi hírűek. A programok jelentős részének 2002 óta egy elhagyott, egykor titkos honvédségi rakétabázis ad otthont. Itt nyílt meg 2006-ban Magyarország egyetlen tematikus fegyvergyűjteménye, a Földi Telepítésű Magyar Légvédelem Fegyvernemi Múzeuma is. Ez utóbbi helyszín már önmagában is újabb élménnyel gazdagíthatja azt, aki Zsámbékon kalandozásra vállalkozik.
Az idei nyár legnagyobb attrakcióját persze a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis (más néven a Zsámbéki Nyári Színház) nyújtja, méghozzá több helyszínen: a műemlék rakétabázison, a romtemplomban, a zárdakertben, valamint a zsámbéki művelődési házban. E rendezvényeken olyan darabokat láthatnak a nézők, mint például Botho Strauss Meggyalázás című műve, amely a kortárs német drámaíró erőszakról és békéről szóló, kegyetlen és őszinte színdarabja. Ez az előadás a Zsámbéki Színházi Bázis, a csehországi o. s. Divadlo Unlimited, valamint a FÜGE társulat előadásában Zsámbékon hangzik el először magyar nyelven. Ugyancsak egy alternatív színház, a Neptun Brigád adja elő Shakespeare klasszikusának, a Tévedések vígjátékának feldolgozását is, amelyet szereplői Simon Balázs átdolgozásában, Nádasdy Ádám fordításának felhasználásával visznek színre.
Nagy attrakciónak ígérkezik a határokon túli és hazai amatőr színjátszók XX. fesztiválja is. Ez az esemény, amely a határon túli területeken működő színjátszói csoportok legfontosabb és legrangosabb szakmai találkozója, már 1992 óta a zsámbéki program része, előadásaihoz pedig rendezőképző kurzusok is kapcsolódnak. Az idei találkozó díszvendégei erdélyi, felvidéki, vajdasági és magyarországi amatőr színházak.
A határon túli színházak és alternatív társulatok darabjai közt a fesztivál kínálatát tekintve klasszikusnak számító előadások is helyet kapnak: ilyen lesz például Gesztesi-Tóth László orgonaestje, amit a barokk plébániatemplomban e hét szombaton lehet majd meghallgatni. Ugyancsak hagyományos programnak számít a Zsámbéki Aranykor Nyugdíjas-egyesület által szervezett babakiállítás, amely a helyi művelődési házban lesz megtekinthető. Emellett ugyanitt lesz látható Hajtmanszki Zoltán Balog Rudolf-díjas fotóművész budapesti városfotókból, valamint a Zsámbéki-medencéből származó, „kocsma-portrékból álló” streetfotó-, azaz utcaifotó-kiállítása is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.