Morvaiból kérnek, a Jobbikból nem

Bodacz Balázs
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbikkal semmiképpen nem dolgozna együtt az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache. A politikus szerint – aki az egyik élharcosa az európai jobboldali pártokat összefogni szándékozó együttműködésnek – a Jobbikot nem hatja át a szabadság szelleme. Morvai Krisztinával, a magyar radikális párt listavezetőjeként strasbourgi széket elnyerő képviselővel szemben viszont nincs kifogása Strachénak.
A tavaly ősszel megalakult Szövetség az Európai Szabadságért nevű csoportot radikális és euroszkeptikus pártok alkotják; Morvai, ellentétben a Jobbikkal, az FPÖ mellett részt vehet a formáció munkájában – igaz, egyelőre csak megfigyelőként. Strache egy tegnapi sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy bár Morvai Krisztina jobbikos listavezetőként jutott európai parlamenti székhez, mégis független képviselő, aki nem tagja a radikális pártnak.
Hogy a Jobbik és Morvai Krisztina között milyen feszültségeket kelt, ha a képviselőnő csatlakozik ahhoz a szervezethez, amely a Vona Gábor-féle politikai erővel szóba sem akar állni, azt egyelőre csak találgatni lehet. A Heinz-Christian Strache által vezetett FPÖ egyébként manapság távolról sem ugyanaz a párt, mint ami volt az autóbalesetben elhunyt Jörg Haider elnöksége idején. A radikális jobboldali attitűd ugyan bizonyos szempontból megmaradt, de már inkább jellemző rá egyfajta nemzeti mázzal leöntött liberalizmus. Nem véletlen, hogy az Osztrák Szabadságpártot már egyre kevésbé nevezik szélsőségesnek, pláne fasisztának; pedig Jörg Haider elnöksége idején ezek még a finomabb jelzők közé tartoztak.
A szövetséget a strasbourgi parlament elnöksége „európai szintű politikai pártként” könyvelte el. Ez nemcsak azt jelenti, hogy önálló erőként jelenhet meg a közösség politikai porondján, hanem van egy nem elhanyagolandó járulékos hozadéka is, mégpedig az, hogy központi támogatásra is jogosult. Nem is kevésre: az idén 372 ezer euróra, százmillió forintnyi összegre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.