Most a kis cégek jönnek

Újabb szakaszához ért a válság óta tartó hazai felszámolási hullám: napjainkban a korábban bedőlt nagyvállalatok beszállítói dobják be tömegesen a törölközőt. Félő, hogy a kisebb családi vállalkozásokat a gazdaság éledezése sem menti meg.

Jakubász Tamás
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dominóhatás érvényesül a hazai cégvilágban – derül ki az Opten Kft. tegnap bemutatott öszszegzéséből. Az utóbbi időszak adatai egyértelműen mutatják, hogy a 2008 végén kirobbant világválság számos honi nagyvállalatot azonnal padlóra vitt, aminek nyomán beszállítók sokasága került kilátástalan helyzetbe. A nagyokat kiszolgáló kisebb cégek többsége ugyanakkor még kitartott egy ideig – az Opten következtetései szerint hozzávetőleg mostanáig. Csorbai Hajnalka, a cég stratégiai igazgatója tegnap úgy fogalmazott: a megrendelések nélkül maradó kis- és közepes vállalkozások tömeges felszámolása az utóbbi időszakban indult el, és feltételezhető, hogy e folyamat az előttünk álló hónapokban is tart majd. Az igazgató szerint a felszámolási hullám mostani szakasza elsősorban a családi vállalkozásokat tizedelheti meg: azokat a kis cégeket, amelyek egy-egy család kizárólagos bevételi forrását adják.
Kimutatásában az Opten a legkiszolgáltatottabb ágazatokkal külön is foglalkozott. Eszerint a gépjárműiparban tavaly tetőzött a felszámolási hullám, akkor háromezernél is több efféle vállalkozás szűnt meg. Az utóbbi időszak stagnálást hozott az építőiparban: az itt működő cégek közül nagyjából 2500-at számoltak fel. Az informatikai ágazatban ugyanakkor számottevő emelkedés tapasztalható – vélhetőleg azért, mert a válság után a cégvilág a számítástechnikai fejlesztésekről mondott le elsőként.
A hazai vállalkozói szférának az sem jelenthet feltétlen menekvést, hogy a legfontosabb mutatók szerint egyre jobb helyzetbe kerül a magyar gazdaság. A növekedés ugyanis csak bizonyos időszak elteltével hozza a megrendelések érezhető növekedését, s addig a felszámolások most is rekordokat döntő mértéke tovább nőhet. Csorbai Hajnalka tudatta, hogy 2011 júniusában 2100 honi vállalkozás dobta be a törölközőt: ez az érték jóval meghaladja a korábban rögzített legmagasabb számot. Az Opten egyébként arra számít, hogy az idén összesen 19 ezer társaság felszámolását rendelhetik el. Változást legfeljebb a jövő év hozhat: a várakozások szerint a válság kitörése óta 2012 lehet az első olyan esztendő, amikor a felszámolások száma – a korábbiakhoz képest – nem emelkedik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.