Moszkvai modell az INA-ban?

Munkatársunktól
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz recept alapján próbálják meg ellehetetleníteni a Molt Horvátországban – legalábbis erre vélt bizonyítékokat találni a Heti Válasz. A ma megjelenő számban a Mol és az irányítása alatt álló horvát INA ügyét állítja párhuzamba a TNK–BP nevű brit–orosz közös kőolajipari vállalat néhány évvel ezelőtti esetével. Az orosz modell sajátosságaira utal a hetilap szerint többek között a célvállalat, vagyis az INA vezetőinek korábbi ügyek miatti őrizetbe vétele, a külföldi társtulajdonos fő reprezentánsának fenyegetése, az „idegen tőke” által hozott munkavállalók tartózkodási engedélyének kikezdése, a pénzügyi felügyeleti, versenyhivatali és ügyészségi eljárások kezdeményezése, a nemzetközi sajtóban elhelyezett pletykák arról, hogy a külföldi tulajdonos helyzete megroppant, illetve az érzelmek felkorbácsolása a célvállalat nemzeti jellegének hangsúlyozásával.
Mint rámutatnak, a magyar– horvát konfliktus további pikantériája, hogy Jadranka Kosor miniszterelnök legbefolyásosabb mentora (egyben az INA felügyelőbizottsági elnöke) az a Davor Stern, aki az ezredforduló után a TNK–BP elnöki tanácsadója volt – ráadásul Moszkvában. Róla az amerikai hírszerzéshez (CIA) közeli Jamestown Alapítvány azt állítja, jó ideje orosz érdekeket képvisel az adriai térségben – ezt azonban az érintett kikéri magának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.