Műhiba okozta a halált?

Csibra Tibor
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentést tett a napokban a rendőrségen az a zalaendrődi házaspár, amelynek tizenöt éves lánya június közepén egy rutinműtétnek számító beavatkozás közben veszítette életét a Semmelweis Egyetem II. Számú Gyermekklinikáján. A család szerint Evelin orvosi műhiba áldozata lett, a kislányt februárban egy hurutos betegség fertőzte meg, az elvégzett röntgenvizsgálatok egy árnyékszerű képződményt mutattak ki a tüdejéhez közel. Az orvosok először úgy vélték, hogy szívnagyobbodása lehetett, majd a veszprémi kórházban egy jóindulatú daganatot diagnosztizáltak a gerince mellett. Evelint június 14-re jegyezték elő műtétre az említett klinikán, az orvosok neki és a szüleinek is azt mondták, hogy a hasonló operációk rutinműtétnek számítanak a kórházi gyakorlatban.
A kislányt betolták a műtőbe, majd négy óra múlva kijött egy orvos, és közölte várakozó szüleivel, hogy Evelin a beavatkozás közben elvérzett, és megkérdezte, hogy kérnek-e nyugtatót – közölte lapunkkal Ábrahám László, a család ügyvédje. A műhibaperek szakértőjeként ismert jogász szerint a tervezett operáció nem rejtett veszélyeket, a tragédiát mulasztás okozta, a klinikán ezzel megsértették az elvárható gondosság elvét, így a történtekért a Semmelweis Egyetem tartozik felelősséggel. Ábrahám László a részletekről elmondta, hogy a kislányt biopsziás módszerrel műtötték. Ennél az eljárásnál a sebészek már nem ejtenek nagy vágásokat a testen, hanem kisebb metszéseken keresztül vezetik be a kamerával és különböző műszerekkel felszerelt vezetéket, így többnyire feltárás nélkül, a szervezeten belül végzik el az operációkat. Evelin műtétje közben azonban az egyik operáló hibázott, elvágott egy vénát, ennek következtében olyan belső vérzés állt elő, amelyet már nem tudtak csillapítani az orvoscsoport tagjai, és a kislány már nem ébredt fel.
Ábrahám László hozzátette: az eset után a klinikán kiállított egyik jegyzőkönyvben van olyan megjegyzés is, amely a halál okaként a kezeléskor véletlenül előidézett szakítást, érsérülést jelöli meg. Az ügyvéd szerint az operációt végző orvos a szülők előtt maga is elismerte a hibát. A hasonló ügyekben jártas jogász ugyanakkor rámutatott: egy-egy ilyen gesztusnak azért nincs jelentősége, mert a tapasztalata alapján a felelősség hivatalos megállapításakor, illetve a későbbi perek alatt az orvosok már letagadják a családoknak tett korábbi nyilatkozataikat, és a bíróságokon az igazságügyi szakértők is az ő elmondásaikat igyekeznek igazolni. Az sem a váratlan komplikációk, hanem a mulasztás esélyét növeli, hogy az Evelin felvételekor elvégzett vizsgálatok szerint a kislány – a jóindulatú tumortól eltekintve – teljesen egészséges volt. A Semmelweis Egyetem belső vizsgálatot indított az eset tisztázására, de az még nem zárult le, és nincs még kész a boncolási jegyzőkönyv sem – nyilatkozta Kovács Eszter sajtóreferens a Borsnak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendkívüli halálesetek osztálya közigazgatási eljárást indított az ügyben, és igazságügyi orvos szakértőt rendelt annak tisztázására. Amennyiben a szakértő mulasztást állapít meg, a rendőrség büntetőeljárást kezdeményez a történtek miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.