Mulasztások okozták a tragédiát

Győr Ágnes
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem műszaki okok, hanem figyelmetlenség okozta a halálos kimenetelű hajóbalesetet tavaly a Delaware-folyón – derült ki az amerikai közlekedési hatóság (NTSB) tegnapi beszámoló ülésén. A hajózási szakemberekből álló testület azért gyűlt össze, hogy öszszefoglalja a tragédia tizenegy hónapja tartó vizsgálatának tanulságait. Ismeretes, tavaly július 7-én a Ride the Ducks (RTD) kétéltű járművén 34 utas volt, köztük egy mosonmagyaróvári középiskola korábbi és jelenlegi diákjaiból álló csoport, amikor tíz perccel a vízre szállás után a kapitány füstöt észlelt az utastérben, ezért leállította a kisméretű hajót. A kacsahajó vészjelzéseket adott le, de a folyón közeledő, 76 méteres bárkát továbbító rendezőhajó nem vette észre. A balesetben két magyar fiatal vesztette életét. Hozzátartozóik beperelték a turisztikai társaságot (RTD), a rendezőhajót működtető céget (K-Sea Transportation Partners), valamint Philadelphia önkormányzatát.
Az NTSB megerősítette, a tragédiában meghatározó szerepet játszott, hogy mind a rendezőhajó, mind pedig a kacsahajó személyzete használta útközben a telefonját annak ellenére, hogy ezt a biztonsági előírások megtiltották. A rendezőhajó első tisztje, akinek az utat kellett volna figyelnie, egy családi vészhelyzet miatt a baleset előtti két órában folyamatosan telefonált, és a laptopját is használta. Noha lett volna rá lehetősége, hogy megkérje a hajón lévő felettesét feladatainak átvállalására, nem tette meg.
Egyértelmű, hogy a kacsahajón nem volt tűz. A füst, amit kapitánya látni vélt, valójában gőz volt. Megjelenését az okozta, hogy feltehetőleg biztonsági ellenőrzés közben roszszul illesztette vissza az egyik mérnök a kacsahajó motorjának hűtősapkáját. A hajó kapitánya megfelelően járt el, amikor leállította a járművet, hibázott azonban abban, hogy későn értesítette a parti őrséget a vészhelyzetről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.