Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franffurter Allgemeine
Bár nincsenek arra utaló jelek, hogy Ven Csia-pao (Wen Jiabao) dicsérte volna a magyar médiatörvényt, a kínai miniszterelnök és vendéglátója, Orbán Viktor így is csodálatosan megértette egymást, fogalmaz a német konzervatív napilap Ven Csia-pao kínai miniszterelnök budapesti látogatásáról Megvásárolt politika című írásában. Nem is csoda, hisz Magyarország már most Kína stratégiai partnerének tekinti magát.
Az újság leszögezi, Kína pénzügyi potenciálja nem kérdéses, mint ahogy hiteles az a kínai ígéret is, hogy európai elkötelezettségét hosszú távra tervezi. Kína így nyer befolyást Európában, illetve Európára, állapítja meg a lap, amely szerint a „megvásárolt politika” fogalma ily módon új jelentőséget kap.

wort.lu
A pénzügyileg erős Kína számára a magyarországi elköteleződés teszt, kommentálta a Budapesten tett pekingi pénzügyi ígéreteket az uniós miniállam vezető napilapja. Mint leszögezi, Peking tisztában van nagy felelősségével, amely az Egyesült Államok kiszámíthatatlanná vált államadósságának a kezelésével jár. Washingtonban a lehető legnagyobb figyelemmel kísérik a magyar megoldást, jegyzi meg a lap.

sme.sk
Az a tény, hogy a kínai kormányfő európai turnéja Budapesten kezdődött, valószínűleg vegyes érzelmeket, sőt, egyenesen irigységet válthat ki Szlovákiában, mert ez a látogatás politikailag és gazdaságilag is összehasonlíthatatlanul jelentősebb lett, mint amilyen a kínai államfő két évvel ezelőtti rövid pozsonyi látogatása volt, írja a vizit kapcsán a szlovák liberális napilap. A találkozó – teszi hozzá – kétségtelenül a magyar diplomácia sikere, ez azonban a közepes nagyságú törpe és a világ második legnagyobb gazdasága közötti valamiféle különleges kapcsolatok nagy jövőjének hamis vízióján alapul. A szerző egy belpolitikai fricskával még megjegyzi, „az Orbán-doktrína, amely szerint a kis demokráciák vonzódnak a totalitarizmusokhoz, normális és értelmes, mert igazolja őket a gazdasági pragmatizmus, s annyiban fejlettebb Fico hurráputyinizmusánál, hogy megvalósításához nincs szüksége Líbiára, Kubára. Teljesen elég neki Kína és Oroszország”. Az újságíró ezután még megértő gyakorlatiassággal konstatálja, hogy annak a lónak, amely éppen egymilliárd eurós hitelt és a magyar állampapírok pontosan meg nem nevezett volumenének megvásárlását ígérte, nem szabad a fogát nézni.

Le Monde.fr
A luxusiparban olyan hirtelen ért véget a gazdasági válság, hogy a nagy cégcsoportok, elsősorban a franciaországi bőrárukészítők és a svájci órások nem találnak elég munkaerőt az új megrendeléseikhez, írja némi gúnnyal a francia liberális napilap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.