Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paneuropa Union
A Páneurópai Unió német nyelvű kiadványa által közölt cikkben Budapest EU-elnökségét és az új magyar alkotmányt értékelte a bajor Keresztényszociális Unió európai parlamenti képviselője, Bernd Posselt. Az Orbán-kormány munkájának csúcspontjaként a Horvátországgal folytatott csatlakozási tárgyalások befejezését, a Duna- és a romastratégiát emeli ki a politikus, aki „példamutatónak, nagyon sikeresnek” nevezi a magyar elnökséget. Megjegyzi: „profi válságmenedzseléssel és széles stratégiai látókörrel, sikeresen egyenlítették ki Lady Ashton külügyi megbízott gyengéit”. A magyar alaptörvényt a kontinens egyik legmodernebb, történelmi öntudatra épült alkotmányának nevezi, mély európai gyökerekkel. Azoknak pedig, akik durva kritikával léptek fel ellene, Posselt a következőt üzeni: „semmit sem tudnak a magyarok történelméről és mentalitásáról, akik a Szent István-i szellemet elmaradott és nacionalista jelzőkkel illetik”.

Die Welt
A német konzervatív napilap szerint a magyar EU-elnökség megmutatta, hogy az új tagállamok egyre inkább önállósodnak Brüsszellel szemben: Orbánnal új öntudat érkezett Brüsszelbe; a miniszterelnök elsősorban a nemzeti érdekeket tartja szem előtt, az uniót egyfajta ellenpéldának tekinti. A belpolitikai intézkedéseket ért heves bírálatok ellenére vitathatatlan, hogy a magyarok az unió elnökeként a munka szintjén sikereket mutathatnak fel: ezek között említésre méltó Horvátország uniós csatlakozása, a magyar kezdeményezésre jóváhagyott európai szemeszter, az euró megmentését és a stabilitási paktum reformját célzó, a magyar elnökség által erősen szorgalmazott intézkedések elfogadása, a romastratégia és a Duna-stratégia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.