Napi sajtószemle

MN
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

El Pais
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) éves statisztikai értesítője tudatta, hogy tavaly már nem Szaúd-Arábia rendelkezett a legnagyobb igazolt olajtartalékkal, hanem
Venezuela immár 297 milliárd hordós készletével – írta a spanyol napilap. A venezuelai készlet megugrása azonban nem veszélyezteti Szaúd-Arábia továbbra is megkérdőjelezhetetlen vezető szerepét. Napi nyolcmillió hordós kitermelésével Venezuela még mindig nem tud versenyezni, mert a dél-amerikai állam hiába szárnyalta túl ezen a téren Szaúd-Arábiát, egyelőre legfeljebb
2,8 millió hordós napi teljesítményre képes.


Expresso
A lisszaboni Katolikus Egyetem vezetése úgy határozott, hogy azonnali hatállyal véget vet
a lezser öltözékeknek – írja a portugál hetilap. Az egyetem vezetésének döntése már
a következő tanévtől érvényes a diákokra és a tanárokra is. Ezt a rendeletet azért vezették be, mert egyre több diák vette a bátorságot ahhoz, hogy papucsban vagy rövidnadrágban jelenjen meg az órán. Az egyetemre járóknak a helyhez méltó és illő öltözéket kell viselniük, és tekintetbe kell venniük azt a tényt is, hogy a katolikus egyház tartja fenn az intézményt.


Tages Anzeiger
A svájci szövetségi bevándorlási hivatal legfrissebb adatai szerint májusban 989 tartózkodási és 1210 rövidített tartózkodási engedélyt adtak a 2004-ben csatlakozott európai uniós országok polgárainak
– olvasható a zürichi napilapban, amely a munkaerőpiac májusi felszabadítását követő változásokról ír. Májusban Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország és Magyarország polgárai előtt megnyílt a munkaerőpiac. Az új tagállamokból érkezők növekvő bevándorlásának egyik legfőbb oka a bevándorlási hivatal szerint, hogy a gazdasági növekedés további munkaerőt igényel. A svájci munkanélküliség 2010 májusa és 2011 májusa között 3,8 százalékról 2,9 százalékra csökkent. 2011 májusára 2,5 százalékkal emelkedett az országban élő külföldiek száma és elérte az 1,74 millió személyt, az összlakosság 22,4 százalékát.


de Volkskrant
Az illegális bevándorlók hatékonyabb kiszűrése érdekében spontán akciók során ujjlenyomatokat fognak venni az általuk leintett autósoktól a járőröző holland rendőrök – jelenti a baloldali holland napilap. Az eljárás egyelőre kísérleti jellegű, 2012-ig tart, s országszerte összesen 125 rendőrtiszt kap kézhez ujjlenyomat-leolvasó készüléket. Az ellenőrzési módszert 2012 után is alkalmazni fogják, ha sikeresnek bizonyul. A hágai kormány 2005-ben rendelte el, hogy minden állampolgárnak kötelező magánál hordania személyazonosságot igazoló kártyáját. Egy évvel később megkezdték a polgárok ujjlenyomatainak tárolását egy központi adatbázisban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.