Napi sajtószemle

MN
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

LEFIGARO.fr
Habsburg Ottó, egy európai herceg címmel a konzervatív francia lapban Jean de Cars, a Habsburgok franciaországi életrajzírója közölt személyes megemlékezést arról az emberről, akinek „szenvedélye volt a nemzetek Európája, s missziója annak a védelme”. Szülei budapesti megkoronázását követően a fiatal Ottó tanúja volt apja és anyja „szánalmas erőfeszítésének”, amellyel a vérengzést és a béketárgyalást próbálták megállítani. „Az 1918–20-as évek ideológusai a testvériség nevében lerombolták a birodalmakat, köztük a Habsburgokét is” – hangsúlyozta a cikk szerzője. Véleménye szerint „a vak és süket tárgyalók” elfelejtették Talleyrand 1815-ös figyelmeztetését, miszerint Ausztriát nem szabad lerombolni, mert az Európa bástyája. A mesterségesen létrehozott államok pedig felőrölték ezt a bástyát, és szabad teret hagytak Hitlernek, majd Sztálinnak az ismert tragikus következményekkel – írta egyebek mellett a szerző. Habsburg Ottó humorát dicsérve felidézi, hogy amikor az Európai Parlamentben szóltak neki, hogy Ausztria– Magyarország labdarúgó-mérkőzés lesz, ő visszakérdezett: „ki ellen?”

Expresso
A berlini jogászprofesszor, Markus Kerber, az Europolis Gruppe vezetője hétfőn azt javasolta, hogy ne a periférikus államok távozzanak az euróövezetből, hanem Németország – idézte a befolyásos portugál hetilap a német Handelsblattban közölt cikket. Markus Kerber szerint a görögöket már tavaly ki kellett volna zárni az euróövezetből, de mivel a három mentőöv ellenére nemcsak nem rendeződött az euró válsága, hanem súlyosbodott is, ezért kellene így tennie a német államnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.