Napi sajtószemle

MN
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

theguardian
Miért indítunk újabb és újabb háborúkat? Mindig találunk valamilyen ürügyet, hogy csillapítsuk posztimperialista nyugtalanságunkat, de mindig csapdába kerülünk. A németek nem teszik, de a spanyolok és a svédek sem. Nagy-Britannia határait egy nemzedék óta nem fenyegetik. Mégis újra meg újra harcra vágynak vezetőink. Miért? – teszi fel a kérdést a brit baloldali napilapban Simon Jenkins az elhúzódó líbiai konfliktusra utalva. Mint hosszú elemzésében megállapítja, „nem a demokrácia az, ami a nyugati nemzeteket háborúra sarkallja, hanem a hadseregek és a mögöttük felhalmozódó érdekek”. „A védelmi lobbi számára csupán egy valami számít, a pénz. Fenntartja a harcot a siker állandó ígéretével, a politikusokat és az újságírókat pedig ráveszi arra, hogy a remény sugarának és a várva várt fordulatnak a hangoztatásával biztassák az embereket” – írja Jenkins.

BalkanInsight
Oroszország, Görögország és Kína baráti országok, míg az amerikaiak és az albánok a legnagyobb ellenségek a szerbek számára – derül ki abból a felmérésből, amelyről a balkáni hírekkel foglalkozó honlap is beszámolt. A felmérés szerint a szerbek általában nem szimpatizálnak azokkal az országokkal (így Magyarországgal sem), amelyek elismerték Koszovó függetlenségét.

DailyMail
Akár nyolcezer fontért (több mint kétmillió forintért) elkelhetnek Hitler berlini bunkerében tárolt boros poharai egy angliai árverésen – közli a brit konzervatív bulvárlap. A poharakon a német náci vezér monogramja, a birodalmi sas és horogkereszt látható. „Köztudott, hogy Hitlernek inasa is volt a bunkerben, legtöbbször egymagában fogyasztotta el vacsoráját, ilyenkor a legkiválóbb evőeszközöket és pohárkészletét használta” – nyilatkozta Jonathan Humbert, az aukciósház vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.