Napi sajtószemle

MN
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

SME.sk
Várható, hogy a magyar európai uniós elnökség befejezése után jelentősen megerősödik Magyarország bírálata – véli a szlovák liberális lap. „Orbánék kedvenc állítása, miszerint csak Szlovákiával rosszak a kapcsolataik, kezdi érvényét veszteni” – olvasható a kommentárban. Peter Morvay, a szerző megemlíti azt a bírálatot, amelyet Borut Pahor szlovén kormányfő fogalmazott meg az Orbán-kormány címére. Orbánék ezt azzal utasították vissza, hogy az európai baloldal újabb kísérletéről van szó a magyar kormány lejáratására. „Rövidesen meglátjuk, kinek van igaza, a magyar elnökségből már csak egy hét van hátra” – jegyzi meg a lap. Morvay rámutat: megromlott a viszony Budapest és Bukarest között is, mégpedig Románia tervezett új adminisztratív felosztása kapcsán. Szerinte Magyarország és szomszédainak kapcsolatai kezdenek visszatéri a normális mederbe, de Budapest folyamatosan öngólokat lő, mint most, a velencei bizottság magyar alkotmánnyal kapcsolatos állásfoglalásának elutasításakor.

novinite.com
A bolgár parlament elfogadta tegnap azt a törvényt, amelynek alapján azoknak az embereknek, akik a kommunista rezsim idején a titkosszolgálatnak dolgoztak, megtiltják, hogy nagykövetek legyenek – közli a bolgár hírportál. „Az elmúlt 20 évben a bolgár nagykövetek 40 százaléka teljes vagy részidőben az állambiztonság vagy a néphadsereg hírszerzésének alkalmazottja volt. Nem lehetünk Kelet-Közép-Európában az egyetlen nép, amely nem oldotta meg azt a kérdést, hogyan szüntetheti meg ezeket a kapcsolatokat” – mondta Nikolaj Mladenov bolgár külügyminiszter.

DER SPIEGEL
A baloldali hírmagazin arról tudósít, hogy Silvana Koch-Mehrin német liberális európai parlamenti képviselő az Európai Parlament kutatási bizottságának teljes jogú tagja lesz. A döntés számos képviselőt meglepett, hiszen a heidelbergi egyetem néhány nappal korábban visszavonta Koch-Mehrin doktori címét, mivel a liberális politikus doktorijának jelentős részét plagizálta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.