Nehézsúlyú-csúcstalálkozó

Deák Zsigmond
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasonlítják az 1974-es Muhammad Ali–George Foreman derbihez, Evander Holyfield Lennox Lewis és Riddick Bowe elleni csatáihoz vagy Lewis és Vitalij Klicsko 2003-as küzdelméhez; a lényeg, hogy Vladimir Klicsko és David Haye mai hamburgi randevúja a profi boksz nehézsúlyúinak igazi csúcstalálkozója. A tét három komoly (és egy „félkomoly”) szervezet, a WBO, az IBF és a WBA (valamint az IBO) világbajnoki címe a királykategóriában.
A 30 éves, tudása mellett nyilatkozatairól elhíresült, színes bőrű brit öklöző a WBA trónján ül, s ha a papírforma mellett a fiatalabb Klicsko fivért is felborítja, akkor már csak a WBC öve marad másnál. Az idősebb Klicskónál. A 25-1-es mérlegű Haye 96 kilót nyomott a tegnapi mérlegelésen, s nem tett lakatot a szájára: „A történelem legbrutálisabb kiütését láthatják majd szombaton este, készüljenek fel. Biztos vagyok magamban, szeptember-októberben pedig jöhet Vitalij, mert majd biztosan szeretne revánsot venni az öcsikéjéért.”
A 35 éves, 110 kilós, 55-3-as mérlegű Vladimir nem akart belemenni a szópárbajba, mint mondta, Haye egy dologban, a szövegelésben verhetetlen. Hangsúlyozta, csak bokszolóként tiszteli ellenfelét, emberként nem, s biztos benne, hogy lakatot tesz a szájára. „Ő az ötvenedik” – mondta fenyegetően ellenfeléről, s mindezt a tenyerére is felírta, arra utalva, hogy eddig 49 kiütéses sikere van a profik között.
A mérkőzést kis túlzással az egész világ várja, ugyanis Lennox Lewis 2003-as búcsúja s a Klicsko testvérek „hatalomátvétele” óta a nehézsúly vált az egyik legérdektelenebb kategóriává a profi bokszban. Vladimirt ugyan érte néhány váratlan pofon, de a legutóbbi bő hét éve, azóta neki és négy év szünet után 2008-ban visszatért bátyjának nem akadt érdemi riválisa.
A mérkőzés még a magyar közszolgálatiságot is megérintette, hiszen a Duna TV is adja 21.15-ös műsorkezdéssel, 23.05-ös élő mérkőzéssel. Borbély Zoltán, az MLSZ jogi és sajtóirodájának vezetője, volt sportriporter közvetít (mint például az 1996-os atlantai olimpia ökölvívó-küzdelmeiről), a stúdióban Szántó Imre mesteredző, korábbi szövetségi kapitány lesz a szakkommentátor, míg kapcsolják majd a helyszínről Kovács István olimpiai, amatőr és profi világ- és Európa-bajnokot, aki a meccs co-supervisora lesz. Bár az időjárási előrejelzések esőt és szelet jósolnak ma estére Hamburgba, remélhetőleg nem marad el a nem csak sportági fanatikusok által várt csata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.