Nem csak a lánctartozás jelent gondot

Munkatársunktól
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem elég az építőipart súlyosan érintő gazdasági válság, a lánctartozások és a jelenlegi építésügyi jogszabályok is szerepet játszanak abban, hogy az ingatlanpiac nem tud elmozdulni arról a szintről, amelyre az elmúlt években került – mondta Árendás Gergely, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke tegnap. A szakember szerint a külső körülmények ugyan továbbra is kedvezőtlenek, de a szabályozás ésszerűsítésére és a lánctartozások felszámolása olyan megoldás lenne, amely segítené az építkezések meglódulását. Ennek érdekében szükséges volna az alvállalkozói láncok nyilvántartása, a kötelező fedezetigazolások megkövetelése, és a minimális rezsióradíjak meghatározása. A lánctartozások mellett az építtetők munkáját sokszor a túladminisztrált építésügyi szabályozás is nehezíti. Árendás ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy az építésügyi eljárások gyakran lényegesen tovább tartanak a törvényes határidőknél. Szerinte emiatt lenne szükség még a szakhatóságok jogkörének, az építésügyi kérelmekhez csatolt dokumentumok és az engedélyeztetéshez szükséges követelmények jelenleginél pontosabb meghatározására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.