Nem drágul sem az áram, sem a gáz

Dékány Lóránt
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem változik sem a gáz, sem pedig az áram ára a lakossági felhasználók körében mától sem – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
Tegnapig a kapcsoltan, vagyis hőt és áramot vegyesen termelő erőművek az előállított villamos energiáért a piaci árnál magasabb árat kaptak. Ez a rendszer azonban a mai nappal megszűnik. Mivel így az egyetemes szolgáltatókra kevesebb teher hárul, a villanyért fizetendő tarifa csökkenthető lenne. Csakhogy ezzel párhuzamosan ma megjelenik egy kilowattóránként 1,2 forintos tétel a számlákban, ami a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj nevet viseli, s amely forrásul szolgál majd ezután a távhőszolgáltatás támogatásához. A két ellentétes irányú hatás pedig a tárca szerint kiegyenlíti egymást.
A gáz esetében kiestek az egyetemes szolgáltatásból a távhőtermelők, a végfelhasználói árban pedig ezentúl nem lesz benne az importkorrekciós tényező. A lakossági fogyasztók számára viszont nem változik a fűtőanyag ára. A közlemény egyben rámutat: amíg ősszel a fejlesztési miniszter meg nem alkotja első rendeletét a hatósági ár mértékéről, addig a távhő díja a 2011. március 31-i szinten marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.