Nem engedték Malév-gépre az aktivistákat

Hírösszefoglaló
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szállhatott fel kilenc palesztinbarát aktivista az izraeli hatóságok kérésére a Malév egyik járatára a párizsi Roissy repülőtéren – közölték tegnap este párizsi repülőtéri források. A visszatartott személyek Budapesten keresztül Tel-Avivba utaztak volna, ahol több száz aktivista kíván részt venni egy palesztin szolidaritási akcióban. A görög hatóságok pedig tegnap feltartóztatták az újabb gázai segélyflottilla egyik francia hajóját.
Egy most nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentés szerint közben Izrael „a fenyegetéshez képest túlzott erőt” használt májusban a libanoni határon gyülekező palesztin tiltakozókkal szemben, amikor határőrei éles lőszerekkel próbálták megállítani a tízezres tömegből kiváló és a határt megközelítő ezerfős csoportot. A jelentés a tüntetők erőszakos viselkedését is megemlíti, akik állítólag köveket és benzineskannákat dobáltak át az ENSZ által megállapított tűzszüneti vonalon. A libanoni békefenntartó művelet, az UNIFIL vizsgálatán alapuló jelentés kimondta: mindkét fél megsértette a – 2006 nyarán zajló háborút lezáró – 1701-es ENSZ BT határozatot, amelynek elfogadása óta a májusi volt a legsúlyosabb összetűzés a két fél között. Az UNIFIL jelentése szerint a határincidensben összesen heten vesztették életüket. Libanonban 427 ezer regisztrált menekült tartózkodik, s az 1948-as izraeli államalapításról és az azt követő tömeges menekülés évfordulójáról mindig megemlékeznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.