Nem esnek tovább a piaci árak

Munkatársunktól
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállt az idei első fél év adatai szerint az ingatlanpiacon a 2008 végén indult árcsökkenés. Az Otthon Centrum értékesítési számai szerint Budapesten a használt téglalakások ára 2010 második fél éve óta változatlan, és a panellakások esetében is csupán egyszázalékos volt a csökkenés. Vidéken a használt téglalakások ára az elmúlt fél évben némileg még nőtt is, bár nem mindenütt. Szegeden, Székesfehérváron és Tatabányán például megmaradt a tavaly év végi szint, Győrben viszont már növekedtek az árak. A panellakások esetében nem ez a helyzet: ezek értéke fél év alatt négy százalékkal csökkent. Ez azonban csak az átlag, az országban ugyanis területenként eltérő a helyzet. Debrecenben és Győrben például már panellakások ára is nőni kezdett, Miskolcon viszont még most is csökkenés érzékelhető.
Az ingatlanközvetítő hálózat szerint a jövőt illetően nehéz becslésekbe bocsátkozni, ám az árak nagy valószínűséggel növekednek majd. Az ugyanakkor kérdés, hogy ez mikor kezdődik meg, és mennyire lesz jelentős. A drágulás üteme és mértéke javarészt a kereslet bővülésétől függ majd. Emiatt van az, hogy a jelzálog-hitelezés beindulása kulcsszerepet játszhat a kereslet élénkülésében. Az árak növekedése a jövőben várhatóan erről függetlenül is csak lassan indul majd meg, meredek áremelkedésre pedig egyelőre nem lehet számítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.