Nem fognak csökkenni a nyugdíjak

A nyugdíjjogosultság megállapításánál csak a munkavállalók által befizetett – és egyben megnövelt – járulékot vennék figyelembe a jövőben – írta tegnap egy internetes lap a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által a kormány részére készített Nemzeti nyugdíj-politikai koncepcióról szóló előterjesztésre hivatkozva. Így a felbruttósítás után is mindenki a pénzénél marad.

Szilágyi Richárd
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nefmi által készített javaslat szerint a munkavállalói járulékbefizetéseket „valamely alkalmasan megválasztott mértékkel jelenértékűvé alakítanának (valorizálnának)”, és így írnák jóvá az egyéni számlán. A Pénzcentrum.hu ezt úgy értelmezte, hogy újraszámolnák az egyéni és a munkáltatói járulék nagyságát, így az öregségi nyugdíjra befizetett munkavállalói járulék körülbelül húsz százalék lenne, szemben a jelenlegi tízzel. A cikk szerint a munkáltató által ma befizetett járulék egy részét áttennék a munkavállaló bérébe, vagyis csökkenne a jelenleg 24 százalékos munkáltatói járulék mértéke. Ha a felbruttósítást nem lehetne megvalósítani, akkor a munkáltatók által befizetett hozzájárulás egy részét is jóváírnák az egyéni nyugdíjszámlákon.
Németh György nyugdíjszakértő azt mondta lapunknak, hogy az előterjesztésben megjelenő technikai jellegű módosítás semmiféle változást nem okoz a jövőbeli nyugdíjak összegében. – Mindenki a pénzénél marad ezt követően is – szögezte le. A szakértő hangsúlyozta, hogy a csökkenő nyugdíjakról szóló híreket a nyugdíjrendszer átalakítása miatt egyesek tudatosan gerjesztik. A szakértő szerint tudatos félretájékoztatás az is, hogy rosszabbul járnak azok, akik visszaléptek az állami rendszerbe.
A Nefmi javaslata egyébként foglalkozik az egyéni számla megteremtésével, az egyenleg örökölhetőségével, illetve a gyermeknevelés támogatásának nyugdíjrendszeren belüli elismerésével. Ezeknek részleteiről elsőként a Magyar Nemzet számolt be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.