Nem pihent Bin Laden

Balogh Roland
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oszama bin Laden aktívan részt vett a 2005. július 7-i londoni merényletek kitervelésében, amely egyben az al-Kaida-vezér külföldön végrehajtott utolsó sikeres támadása volt – írta a The Guardian. A brit napilap szerint ezt támasztják alá az abbottábádi rajtaütésen lefoglalt adathordozókon található bizonyítékok. Az ezzel kapcsolatos információkról név nélkül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselők elmondták, a „részletek embereként” is ismert Bin Laden még több későbbi támadás megszervezésében is segédkezett, ám azok nem voltak sikeresek. Ennek fényében az idén május 2-án egy amerikai kommandósakcióban Pakisztánban levadászott al-Kaida-vezér az abbottábádi „száműzetés” ellenére is aktív maradt, több külföldön tevékenykedő terrorsejttel is operatív kapcsolatot tartott fent. Az 52 halálos áldozattal járó londoni merényletek egyik vezetőjének tartott, leedsi születésű Mohammad Sidique Khan – aki a dél-londoni Edgware Road metrómegállóban hajtott végre öngyilkos merényletet – és több terrorista is járt a támadások előtt Pakisztánban, ahol kiképzést kaptak a robbantások végrehajtásához.
Az abottábbádi bunkerben lefoglalt bizonyítékok szerint Bin Laden utoljára 2006-ban egy öszszetett robbantássorozatot akart végrehajtani Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba tartó utasszállító gépeken. Ám ezek a próbálkozások meghiúsultak, mivel a brit hatóságok sorozatos razziát tartottak a merényletre készülő személyeknél, a reptereken pedig szigorították a csomagátvizsgálásokat. Így Oszama bin Laden embereinek nem sikerült a levegőben lévő járatokon működésbe hozniuk a házilag készített robbanószerkezeteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.