Nem tudni, mi fertőzte meg a táborozókat

MTI
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyvennégy gyermek és fiatal felnőtt került kórházba a Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüred két táborából a szerdai roszszullétek miatt – mondta tegnap Bujdosó László főorvos, a balatonfüredi tisztiorvosi szolgálat vezetőhelyettese. Közlése szerint szerda éjszaka és tegnap reggel is vittek még hányásos és hasmenéses tünetekkel gyermeket kórházba. Bujdosó László hozzátette: az ajkai, a székesfehérvári, tapolcai és a veszprémi kórházakban kezelt betegek állapota egyre jobb, már többen hazamehettek.
Továbbra sem tudni, hogy mi okozta a tömeges rosszulléteket a két gyermektáborában. Paller Judit országos tiszti főorvos tegnap budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: egyelőre azt sem tudják, hogy vírus vagy baktérium okozta-e a megbetegedéseket. Szavai szerint nem tipikus tünetekről van szó. A vezető tünet a hányás, csak néhány betegnél fordult elő hasmenés, és a láz sem annyira jellemző. A calicifertőzésre eddig megvizsgált összes minta gyorstesztjének eredménye negatív lett. A tiszti főorvos kiemelte: eddig annyi biztos, hogy a két táborban történt nagyszámú megbetegedés forrása a közös konyha. Itt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) munkatársai végzik a vizsgálatokat. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a táborok területén az ivóvizet ellenőrzi, továbbá felhívja a gyermekek figyelmét a higiénés szabályok fokozott betartására – tette hozzá Paller Judit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.