Nem vagyunk túlfűtve

Hírösszefoglaló
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaságot fenyegeti a legkevésbé a túlfűtötté válás kockázata a felzárkózó térségen belül a The Ecomomist tegnap közölt kimutatása szerint. A brit gazdasági folyóirat által összeállított, hat tényezőt – az inflációt, a GDP-növekedést, a munkanélküliséget, a hitelkiáramlás bővülési ütemét, a reálkamatokat, valamint a folyómérleg-egyenleg változását – mérő „túlfűtöttségi index” nullától százig terjed. A távirati iroda összefoglalója alapján a vizsgált 27 felzárkózó piaci gazdaság közül Argentína megkapta a százas mutatót, és így a lista élén áll. A legkevésbé túlfűtöttség-veszélyes gazdaság ebben a mezőnyben Magyarország, amelynek átfogó ez irányú mutatója az elemzéshez fűzött grafikus kimutatás szerint nem éri el a tízes értéket. A „vörös zónában” van Brazília, India és Törökország. Kína ugyanakkor a közepes túlfűtöttségi kockázatú „narancssárga” csoportba került. A The Economist által a kimutatáshoz fűzött elemzés szerint a túlfűtöttségi tényezők közül az infláció meredekebben emelkedik a felzárkózó piaci térségben, mint a fejlett országcsoportban: a vizsgált 27 felzárkózó gazdaságban az éves infláció átlaga májusban 6,7 százalék volt. Ennek oka jórészt az élelmiszerek drágulása, ez a termékcsoport ugyanis nagyobb súllyal szerepel a felzárkózók fogyasztói inflációs kosarában, mint a gazdag országokéban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.