Némafilm a Vatikánból

Koncz Éva
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazi gyöngyszemének nevezi a filmművészet a L’Osservatore Romano című olasz lap szombati számában azt a Jeanne d’Arc életéről 1908-ban készült némafilmet, amelyre véletlenül bukkantak nemrég a vatikáni archívum filmtárában. A francia Albert Capellani filmjében a főszereplőt a kiváló színésznő, Leontine Massart alakítja, aki interpretációjának stílusával „az első jelenetektől kezdve magával ragadja a nézőt” – hangsúlyozza a vatikáni napilap.
A cikk rendkívül pozitívan értékeli a franciák orléans-i szűzként is emlegetett nemzeti hőse, az egyház egyik legtragikusabb sorsú szentjének életét bemutató alkotást. „Ez a rövid film egy Jeanne d’Arc számos portréja közül, a legjobban a szent belső, lelki világát mutatja be” – állapítja meg a szerző, majd hozzáteszi: ami a nézőre a legmélyebb benyomást gyakorolja, az a hősnő magánya, amely „elszigeteli őt az egész világtól”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.