Német gratuláció a magyar EU-elnökséghez

Balogh Roland
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény tizennyolc hónapon vagyunk túl, elnökségi munkánkat a folyamatos válságkezelés jellemezte, ám a kitűzött céljainkat sikeresen végrehajtottuk – értékelte tegnap a spanyol–belga–magyar EU-elnökségi trió másfél éves együttműködését Győri Enikő. Az uniós ügyekért felelős külügyi államtitkár szerint a magyar elnökség végére több kérdésben, így a válságmegelőzésben, az uniós pénzügyi szolgáltatások megújításában, a kérdéskör rendezésében, illetve a gazdasági kormányzásban is komoly előrelépést sikerült elérni. Emellett az EU-nak először lett romastratégiája, a Duna-stratégiát is sikerült teljes mértékben elfogadtatni, és a politikai döntést követően ma hivatalosan is lezárják a horvát csatlakozási folyamatot.
Diego López Garrido spanyol unióügyi államtitkár közölte, a kidolgozott program 90-95 százalékát sikerült megvalósítani, a gazdasági kormányzás terén szerinte még túl is szárnyaltuk a kitűzött célt. Belga kollégája, Olivier Chastel szerint a három tagállam a jogalkotási munkában jeleskedett igazán, az első ízben elnök magyarok pedig profin levezényelték fél évüket, nem látszott, hogy az idei év első hat hónapjában egy új tagállam látja el a rá háruló feladatokat. Lapunk kérdésére Győri Enikő elmondta, az elnökség végével igyekeznek gondoskodni a stábtagokról. Noha ez nehéz feladat, de a munkájukat kiválóan végzők esetében – mint fogalmazott – lehetővé kell tenni a minőségi cserét. A brüsszeli magyar állandó képviselet a felduzzasztott 212 fő helyett például az elnökség előtt 112-re csökkenti létszámát.
Nyilatkozatban gratulált tegnap a magyar uniós elnökséghez Guido Westerwelle német külügyminiszter. Mint fogalmazott, a magyar elnökség irányításával az EU meggyőző válaszokat talált például az adósságválság és a térségben zajló eseményekkel kapcsolatos kihívásokra. Tegnap este ünnepi koncertet adtak a berlini Brandenburgi kapunál a magyar uniós elnökség zárása kapcsán, amelyen Navracsics Tibor és Tarlós István is részt vett.
A Policy Solutions és a Medián friss felmérése szerint a magyarok fele tartja sikeresnek, míg a megkérdezettek 27 százaléka sikertelennek véli a ma záródó magyar uniós elnökséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.