Népszerű a nemzeti konzultáció

Munkatársunktól
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népszerű a nemzeti konzultáció, amit az elmúlt húsz év nem túl sikeres érdekegyeztetési gyakorlatát megújítva vezetett be a kormány – derült ki a Nézőpont Intézet (NI) legfrissebb kutatásából. Az újszerű megoldás a részvételi adatok szerint igen népszerű volt a válaszadók körében, amit az is alátámaszt, hogy a megkérdezettek 61 százaléka a jövőben is szívesen fogadna hasonló kérdőívet.
Az NI kutatásából az is kiderül, hogy a magyarok több mint fele egyértelműen optimista gazdasági várakozásaiban, s mindössze egyharmada tekint borúsan a következő 12 hónap elé. Véleményük formálásában közrejátszhat a külföldi gazdasági kapcsolatok alakulása, az adósságcsökkentő bejelentések és a beruházóbarát gazdaságpolitika is. Az 50 százalék feletti gazdasági optimizmus jelentős javulásnak tekinthető, mert idén áprilisban a lelkesek aránya a 40 százalékot sem érte el. A felmérés rámutat arra is, hogy tízből öten általánosságban támogatóan, négyen viszont elutasítóan viszonyulnak a munkavállalói jogok védelmében szervezett sztrájkhoz. A vélemények erős megosztottságára magyarázat lehet, hogy több szakszervezeti szövetséget tiltakozásakor nem csak, vagy egyáltalán nem a munkavállalói jogok védelme motivál. A sztrájkok elméleti támogatásából azonban nem következik, hogy egy-egy konkrét munkabeszüntetés mellett is kiáll majd a többség, annak körülményei és következményei lesznek döntők megítélésekor.
Az EU-elnökséggel kapcsolatban minden második megkérdezett vélte úgy, hogy a magyar elnökség sikeres volt, s csak a válaszadók 22 százaléka állította ennek ellentétét. Érdekes, hogy az ellenzéki pártok hívei között számottevő véleménykülönbség tapasztalható. Míg az LMP támogatóinak 51, addig az MSZP- és a Jobbik- szimpatizánsoknak csak 30, illetve 39 százaléka volt elégedett.
Az elmúlt hónap egyik legfontosabb ügyében, a Kínával szorosabbra vont gazdasági együttműködéssel kapcsolatban az összes megkérdezett csaknem kétharmada szerint kötött jó megállapodást a kormány (62 százalék szerint az együttműködés előnyös, 18 százalék szerint hátrányos az ország szempontjából). Az „új szövetség” ellen hangosan tiltakozó LMP szimpatizánsainak 59 százaléka is inkább pozitívan ítéli meg a megállapodást.
A kutatás július 5–8. között, ezer fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán készült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.