Nincs érdemi változás a lakásárakban

Munkatársunktól
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából a 2009 második felében tapasztalt szinten állnak a jelenlegi lakásárak – derül ki az FHB lakásárindexének idei első negyedévre vonatkozó adataiból. A bank elemzése szerint 2011 első három hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva átlagosan csupán 1,6 százalékos volt az árcsökkenés, ami reálértéken 5,6 százalékos mérséklődést jelent. A kutatás megállapítja azt is, hogy a hazai gazdaság jövedelemtermelő képességének növekedése – számos más országgal ellentétben – egyelőre nem járt a lakásárak emelkedésével. Ennek oka főként a gyengélkedő belső keresletben, a bajba került adósok miatt kialakult bizonytalanságban keresendő. Mindebből az is következik, hogy a lakáspiaci forgalom továbbra is kirívóan alacsony, az új lakások piacán pedig folytatódott a korábban előre jelzett csökkenés. A használt lakások piacán már más a helyzet, ott az érdeklődés némileg növekedett, ám a tényleges adásvételek száma továbbra sem változik. Az FHB Index adatai szerint egyébként tavaly a 2009-es évhez képest átlagosan 5,1 százalékkal csökkentek a lakásárak, ami reálértékben 8,8 százalékos csökkenést jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.