Nincs megállapodás a szakszervezetekkel

Hírösszefoglaló
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem született egyezség a kormány és a szakszervezetek között a munka törvénykönyve módosításáról, a korkedvezményes nyugdíj, illetve az országos érdekegyeztetési rendszer átalakításáról szóló tegnapi tárgyaláson. A felek ugyanakkor az egyeztetések folytatásában állapodtak meg, és kifejezték reményüket azok eredményes lezárására.
Czomba Sándor államtitkár, a kormányzati delegáció vezetője a találkozó után hangsúlyozta: látni kell, hogy az ország nehéz helyzetben van, egyszerre kell az államadósságot csökkenteni és a foglalkoztatás bővülését hozó gazdasági növekedést beindítani. A kormány ennek érdekében a munka törvénykönyve átfogó módosítását még az ősszel a törvényhozás elé terjeszti, előtte pedig a nyár folyamán érdemi tárgyalásokat folytat az érintettekkel. Czomba a korkedvezményes nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatban is a lehető legszélesebb körű egyeztetést ígérte.
– A korábban sztrájkot hirdető szakszervezetek követeléseit végigtárgyaltuk, ám maradtak még vitatott pontok. Reméljük, hogy amíg az egyeztetések nem zárulnak le, addig a kormány nem tesz újabb indítványokat sem a munka törvénykönyve módosítására, sem a nyugdíjrendszer átalakítására – fogalmazott a találkozó után Gaskó István. A szakszervezeti oldal vezetőjének közlése szerint az álláspontok az érdekegyeztető rendszer átalakításával kapcsolatban esnek a legtávolabb. – Az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetésével keletkezett hiányt nem pótolja a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács létrejötte – véli Gaskó István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.