Nincs pályázati fennakadás

Hajdú Péter
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 11-ig az Új Széchenyi-terv kiírásaira 5320 pályázat érkezett, s a jelentkezők összesen 712,9 milliárd forint támogatást igényeltek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) legfrissebb adatai szerint . A legnépszerűbbek a vállalkozásfejlesztési program pályázatai: 130 milliárd forintnyi forrást szeretne elnyerni beruházásaihoz a több mint háromezer vállalkozás. Eddig csaknem 1300 pályázat támogatásáról döntöttek mintegy 130 milliárd forint értékben, s hétmilliárd forintot már ki is fizettek.
Kérdésünkre, hogy nincsenek-e késésben a programok, az NFÜ sajtóosztályától azt a tájékoztatást kaptuk: az idei évre tervezett háromszáz kiírásnak csaknem a fele már megjelent, a szerződéskötések és a kifizetések az előzetes terveknek megfelelően zajlanak. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a két infrastrukturális program egyes öszszetettebb pályázatai esetében a kívánatosnál lassabb az előrehaladás, de a 2015-ös kifizetéseket ez sem veszélyezteti. Ezzel szemben a kisebb cégeknek szóló kiírások előbbre tartanak a tervezettnél. Nem meglepő ennek fényében, hogy a beadott pályázatoknak csaknem 73 százaléka kisebb vállalkozásoktól érkezett. Ebben a sikerben része volt az egyszerűsített pályázatoknak is, hiszen az első fél évben ezekre a kiírásokra 600 milliárdnyi támogatási kérelem érkezett.
Az NFÜ úgy számol, hogy – miután a mostani uniós ciklusban a 2015-ig felmerülő költségeket lehet finanszírozni – a rendelkezésre álló pénzeszközök eddig az évig gazdára találnak. Ez annak is köszönhető, hogy jelentősen egyszerűsödött a pályázati rendszer, s további egyszerűsítéseken is dolgoznak. Jelenleg azt vizsgálják, miként lehetne forrásokat átcsoportosítani azokra a kiírásokra, amelyek a legnépszerűbbek a vállalkozások körében. Az ügynökségnél úgy vélik, hogy amint a 2004–2006-os csonka ciklusban, a mostani időszakban is sikerül a támogatások jó részét kiosztani. Az előző időszak programjai közül eddig a regionális operatív programot zárták le, s ennek keretében az összes pénzt sikerült felhasználni. A mostani ciklusban hasonló eredményre számítanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.