Norvég legendák ellen

Munkatársunktól
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgó Európa-liga első selejtezőkörében érdekelt mindkét magyar együttes, a Ferencváros és a Paks is 5-0-s összesítéssel jutott tovább csütörtökön este: az FTC a hazai 3-0 után Jerevánban 2-0-ra verte az örmény Ulissest, a Paks pedig az Andorrában elért 1-0-s győzelem után a Székesfehérvárra vitt visszavágón 4-0-ra ütötte ki az UE Santa Colomát. Az első kiadásunk zárása után véget ért találkozó tanulságait Kis Károly vezetőedző a csapat honlapján a következőképpen értékelte: „Az volt a célunk, hogy kettős győzelemmel lépjünk tovább, és ezt teljesítettük. A hazai meccsen nagyon sok helyzetet dolgoztunk ki, és bár a 4-0-val elégedett vagyok, a lehetőségek kihasználásában javulnunk kell” – fogalmazott a tréner, és kitért a következő fordulóbeli ellenfélre, a norvég Tromsö együttesére is: „Ez már egy teljesen más szint lesz. Olyan meccsekre készülhetünk, amelyeken csak akkor lesz esélyünk, ha mindenki a maximumot nyújtja. Masszívan, jól védekező, jó futballt játszó csapat a Tromsö, az biztos, hogy nem lesz egyszerű dolgunk ellene. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy partiban leszünk komoly játékerőt képviselő ellenfelünkkel” – mondta el Kis Károly.
A Tromsö 7-1-es összesítéssel ejtette ki a lett Daugavát (idegenben 5-0-ra, majd hazai pályán 2-1-re győzött), s a javában zajló norvég bajnokságban a tabella második helyén áll a Molde mögött, három ponttal lemaradva, de két meccsel kevesebbet játszott. A gárda legnevesebb játékosa a 38-szoros válogatott, de az éveit tekintve is éppen ennyinél tartó Sigurd Rushfeldt. A veterán csatár négy éve már csak klubszinten játszik, a góllövőcipője azonban megvan neki, jelenleg is ő a Tromsö legeredményesebb játékosa; tizenegy bajnokin hatszor talált be. A Daugava ellen nem lépett pályára.
A következő körben a Ferencváros is norvég csapattal, az Aalesunddal találkozik, amely egy meccsel kevesebbet játszva ötödik hazája bajnoki tabelláján, és az Európa-liga első selejtezőkörét ugyancsak kettős győzelemmel vette, 6-1-es összesítéssel jutott túl a walesi Neath csapatán (otthon 4-1-re, idegenben 2-0-ra nyert). Az Aalesundnél is akad egy legenda, a 83-szoros válogatott Kjetil Rekdal, ám a ferencvárosi játékosoknak tőle a pályán nem kell tartaniuk, mert 42 évesen a csapat vezetőedzője. S milyen kicsi a világ, a keretben ott van az a jamaicai Jason Morrison is, aki 2009–2010-ben éppen az FTC-ben szerepelt. Egyelőre azonban északon sem váltotta meg a világot, a középpályásnak tíz meccs nem volt elegendő a gólszerzéshez…
A selejtező második fordulójába bekapcsolódik a Kecskemét is, s az első kör alól szintén „felmentett” kazah Aktobe ellen játszik. Jövő csütörtökön mindhárom magyar együttes itthon lép pályára, a Ferencváros 19, a Paks (újra Székesfehérváron) 20, a Kecskemét 20.15-kor. A visszavágókra július 21-én kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.