Nőttek a bérek, de félretenni nem tudunk

Hírösszefoglaló
2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A friss statisztika szerint idén áprilisban 5,9 százalékkal volt magasabb nemzetgazdasági szinten a bruttó átlagbér Magyarországon, s elérte a 214 731 forintot. A távirati iroda összeállítása szerint az elemzőket meglepte az adat, mert előzetesen négyszázalékos bővülést vártak. Suppan Gergely, a TakarékBank Zrt. elemzője szerint a nem várt növekedés a közszféra béreinek 10,8 százalékos emelkedésének köszönhető. A személyi jövedelemadó változása miatt a nettó bérek 7,6 százalékkal nőttek, a nettó reálbérek 2,8 százalékkal emelkedtek. Gerőcs Tamás, az EQUILOR Befektetési Zrt. elemzője elmondta: elképzelhető, hogy trendforduló következett be a vállalatok bérpolitikájában.
A KSH közölte azt is, hogy egy év alatt 47 ezer fővel nőtt a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál az alkalmazottak január–áprilisi száma, a 2,6 százalékos emelkedéssel létszámuk 1,833 millió főt tett ki. A gyorstájékoztató szerint a költségvetési szférában dolgozók létszáma az átalakuló közfoglalkoztatási rendszer hatására 4,6 százalékkal 720 ezer főre csökkent.
Bár a bérek növekedtek, a magyar állampolgárok több mint fele még nem képes megtakarításokra. Az Allianz Hungária megbízásából a GfK piackutató cég felmérése szerint az emberek 46 százaléka tud havonta félretenni valamennyi pénzt, átlagosan a háztartás havi nettó jövedelmének 12 százalékát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.