Nukleáris központot fenyeget a tűz

Hírösszefoglaló
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkétezer embernek kellett elhagynia otthonát hétfő óta az Új-Mexikóban tomboló tűzvész miatt, ráadásul a lángok két kilométerre megközelítették a Los Alamos-i nukleáris kutatóközpontot. Az amerikai szövetségi államban a tűz vasárnap délután a Santa Fé melletti erdőben keletkezett, és legalább 58 ezer hektár növényzetet felemésztett. Tegnap már a tizenkétezer lelkes Los Alamos város szélén égett a növényzet, több ezer lakost evakuáltak. A hatóságok és
a katasztrófavédelem igyekezett megnyugtatni az embereket, hogy a nukleáris laboratóriumban használt nagy mennyiségű radioaktív anyagot – köztük plutóniumot – és a veszélyes felszereléseket, mint például egy részecskegyorsítót, biztonságos helyen tárolják – adta hírül a Reuters. A központot már hétfőn bezárták, és csak akkor nyitják újra, ha megfékezték a tüzet. A Los Alamos-i laboratóriumban készítették el az első atombombát – emlékeztet az AFP hírügynökség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.