Nyeregszemle Ópusztaszeren

Velkei Tamás
2011. 07. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első alkalommal rendezik meg július 15–17-e között Ópusztaszeren a Nyeregszemle lovastalálkozót, hagyományteremtő szándékkal. A Dél-Alföldre várhatóan több száz lovas érkezik lóháton, hogy együtt ünnepeljék a magyarság összetartozását a megrendezendő találkozón. Minden bizonnyal egyedülálló látvány lesz, amikor a Kárpát-medence különböző tájairól érkező lovasok egyszerre vonulnak fel az Alföldön. Az előzetes regisztráció során már eddig is száznál több lovas jelezte részvételét.
Érkeznek a Székelyföldről is, nem is akárhogyan: a csíkcsicsói férfiak lóháton vágtak neki a több száz kilométeres távnak, tisztelegve honfoglaló őseink előtt. A székely lovasok június 25-én kezdték meg embert és lovat próbáló útjukat. Búcsúztatójukon Solymosi Bertold, a Nyeregszemle fő szervezője minden magyarországi magyar számára megtisztelőnek nevezte, hogy a lovasok az összetartozás tudatával és Székelyföld képviseletében vállalták ezt a hosszú utat.
A Nyeregszemle háromnapos rendezvényen a körkarámoknál a bátrabb vendégek a részt vevő lovasiskolák szakmai segítségével próbálhatják ki tudásukat, tehetségüket, a jurtákban pedig nagyszabású kiállítás nyílik a Kárpát-medence lovasainak történetéből. A solymászszálláson egész napos madárnézegetővel és sólyomröptetéssel várják a vendégeket, a kovácstáborban a patkolás tudományát lehet elsajátítani. A Csikóhal csárdában pedig az éhezők nyereg alatt puhult halételeket – ülep alatt pácolt paduc, kengyelbe tekert kecsege, málhás márna – és más kovácstűzön sütött finomságokat kóstolhatnak meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.