Nyomozás az intézetben

Ismét nyomoz a rendőrség a Reménysugár Habilitációs Intézetben megvert ápolónő ügyében, miután az orvosi papírok alapján a bíróság úgy ítélte meg, hogy súlyos testi sértés áldozata lett. A nő a májusi fizetéséből összesen 17 ezer forintot kapott meg, a verés után az intézet vezetősége ugyanis elfelejtette igazolni, hogy munkahelyi baleset történt, ami százszázalékos táppénzzel jár.

Győr Ágnes
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos testi sértés gyanújával a bíróság visszarendelte az ügyészséghez annak a gondozónőnek az ügyét, akit a Reménysugár Habilitációs Intézetben vert meg korábban az egyik beteg – tájékoztatta lapunkat Dajbukát Balázs, akit a szakszervezet bízott meg a gondozó képviseletével. A jogvédő elmondta: a bántalmazott nő könnyű testi sértés miatt indított magánvádas pert, az orvosi dokumentumokból azonban kiderült, jobb felső fogsora kilazult és begennyesedett, ezt vette figyelembe a bíróság. A rendőrség tehát nyomoz az ügyben, és vizsgálja a munkahely felelősségét is a történtekben.
Mint arról korábban beszámoltunk, áprilisban a XXII. kerületi, súlyos és halmozottan súlyos értelmi fogyatékosokat gondozó otthonban az egyik ápolónő feljelentést tett az intézmény és annak egyik bentlakója ellen. Azért fordult a hatóságokhoz, mert megverte őt a húszas éveiben járó páciens, aki – elmondása alapján – kiszámíthatatlan és agresszív viselkedésével rettegésben tartja a többi beteget és a dolgozókat. Az intézet lakója ellen könnyű testi sértés miatt feljelentést tettek – erősítette meg a Budai Központi Kerületi Bíróság. A sértett fejét étkeztetés közben kezdte el ököllel verni a férfi, akiről szakemberek korábban megállapították, hogy közveszélyes. Úgy értesültünk, hogy kevesebb mint három héttel ezelőtt az otthon egy másik munkatársát ugyanaz a férfi előbb fojtogatta, majd a hajánál fogva végigvonszolta a folyosón, de hasonló támadásoknak többen is ki voltak téve, s nem csak a személyzet, de a bentlakók közül is többen estek már áldozatul a fiú dühének.
Június 3-án ismét munkába állt az áprilisban megvert gondozó, aki a mai napig több gyógyszert és nyugtatót szed. Májusi fizetéséből összesen 17 ezer forintot kapott meg, a verés után az intézet vezetősége ugyanis elfelejtette igazolni, hogy munkahelyi baleset történt. Ilyen esetben az érintett fizetésének száz százalékára lenne jogosult.
Mint lapunk korábban megírta, áprilisban az egyik autista beteg kiesett az intézmény első emeleti ablakán. Zuhanását megtörte egy, az épület tövében parkoló kisbusz, így nem szenvedett súlyos sérülést. A nő kórházba került ugyan, de hamar visszahelyezték az intézetbe. Az ügyben a XXII. kerületi rendőrkapitányság nyomozást indított foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Később azonban e nyomozó hatóság az eljárást felfüggesztette, tekintettel arra, hogy az elkövető személye nem volt megállapítható – olvasható a rendőrség május végén küldött levelében.
Lapunk a nevük elhallgatását kérő dolgozóktól úgy értesült, hogy korábban azt a csoportot, amelyikbe a nő tartozott, a földszinten helyezték el, s a bentlakó már akkor is rendszeresen kimászott az ablakon. Súlyos gond azonban sohasem lett ezekből az esetekből a csekély magasság miatt. A csoport később azért került át egy emelettel feljebbre, mert a vezetőség munkaterápiára alkalmas termeket alakíttatott ki a földszinten.
Mint arról korábban tudósítottunk, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nemrég vizsgálatot indított az intézmény ügyében, a minisztérium sajtóreferense azonban lapunk munkatársának nyomatékosította, a vizsgálat nem a kiesett nő balesetével összefüggésben indult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.