Nyugdíjat kérnek a túlélő chilei vájárok

Pszichológiai és fiziológiai betegségekre hivatkozva méltányossági nyugdíjat kérnek többen azon chilei bányászok közül, akik tavaly bányaomlás miatt 69 napra a mélyben rekedtek. Az elmúlt háromnegyed évben 20 vájár halt meg a dél-amerikai országban.

MN-összeállítás
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Méltányossági nyugdíjat kért a chilei kormánytól tizennégy vájár, akiket tizenkilenc társukkal együtt a San José réz- és aranybánya tavalyi beomlása után 69 nap elteltével mentettek ki a föld alól – jelentette a távirati iroda. A 49 évnél idősebb bányászok arra hivatkoznak, hogy a történtek miatt kialakult pszichológiai, illetve fiziológiai betegségek megakadályozzák őket abban, hogy viszszatérjenek a munkába.
Sebastián Pinera államfő 30 napon belül hoz döntést arról, megkaphatják-e a havi 200 ezer pesós (45 ezer forint) méltányossági nyugdíjat az érintettek – közölte Christián Barra belügyminisztériumi tanácsadó. Az egyik kérelmező Luis Urzúa, a szerencsétlenül járt bányászok 55 éves turnusvezetője, aki tartotta a lelket bajtársaiban a föld alatti rabság idején. A férfi az El Mercuriónak adott interjújában hangsúlyozta, az államfő döntése nem befolyásolja majd a mélyben rekedteknek a chilei állam ellen indított perét. A vájárok korábban azért nyújtottak be keresetet a kormány ellen, mert úgy vélik, balesetükben szerepet játszott, hogy az ország vezetői huzamosabb ideje figyelmen kívül hagyták a bányászok rettenetes munkakörülményeit.
Emlékezetes, a chilei San José réz- és aranybánya egy része tavaly augusztus 5-én omlott be elzárva a külvilágtól harminchárom bányászt. A munkásokkal először 17 nap elteltével sikerült kapcsolatot teremteni, de csak több mint másfél hónappal később, október 13-án tudták valamennyiüket a felszínre hozni.
Közvetlenül a szabadulásuk után az államfő bejelentette, hogy megtriplázza a Chilei Nemzeti Földtani és Bányászati Szolgálat költségvetését. A kezdeményezést a politikus azzal a céllal tette, hogy a szervezet javítson a bányászok munkakörülményein. A bejelentése óta eltelt háromnegyed évben azonban Chilében már húsz vájár vesztette életét a föld alatt – jelentette a The Santiago Times.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.