Olcsóbb a roamingolás

Hírösszefoglaló
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától tovább korlátozzák Európában a mobiltelefonálás barangolási (roaming) díjait, miután az Európai Bizottság az eddiginél alacsonyabb plafonértékeket határozott meg a 2011. július 1. és 2012. június 30. közötti időszakra – jelentette a távirati iroda. A barangolásos beszédhívások kiskereskedelmi díjának felső határa áfa nélkül a kezdeményezett hívások esetében a jelenleg érvényes 39 eurócentes maximális percdíjról 35 centre, a fogadott hívások percdíja pedig 15-ről 11 centre csökken.
Ugyancsak július 1-jétől a jelenlegi 80 centről 50 centre csökken az adatátviteli roamingdíjak megabájtonkénti nagykereskedelmi felső határa, vagyis a szolgáltatók között érvényes maximális ár. A rendelet nem ír elő kiskereskedelmi árküszöböt az adatszolgáltatásokat illetően: a fogyasztókat és az utazó üzletembereket az védi meg a váratlanul nagy összegű számláktól, hogy a mobilhálózatokon keresztül megvalósított adatátvitelért havonta kiszabható díj felső határa 50 euró, hacsak az ügyfél kifejezetten máshogy nem rendelkezett.
A jövő év közepén hatályát vesztő roamingrendelet által előírt árcsökkentések sorozatában ez az utolsó. Tavaly nyári jelentésében az uniós végrehajtó testület elismerte, hogy – bár az árcsökkentések a szabályozott időszak erejéig átmenetileg mérsékelték a roamingdíjakat – az eddigi szabályozás nem oldotta meg a háttérben meghúzódó problémát, nevezetesen a verseny hiányát a barangolási szolgáltatások terén. Ez magyarázza azt, hogy a barangolásért fizetett árak tartósan a kiskereskedelmi árküszöb közelében maradtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.