Onkokés: átutalták a pályázati pénzt

Megkapta az elmaradt pályázati pénzt Takáts Zoltán, az onkokés feltalálója. A Semmelweis Egyetem kutatója szerint az összegnek köszönhetően immár teljes erőbedobással folytatódhat itthon a rák gyógyításában áttörést jelentő intelligens sebészeti eszköz fejlesztése.

Győr Ágnes
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett a várva várt pályázati pénz a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől (NFÜ) – tájékoztatta lapunkat Takáts Zoltán, az onkokés feltalálója. Miként tegnapi számunkban megírtuk, a Semmelweis Egyetem kutatójának hazai befektetők tették lehetővé, hogy Magyarországon folytathassa a rákgyógyításban áttörést jelentő sebészeti vágóeszköz fejlesztését. A tudós azért döntött az együttműködés mellett, mert az Innovációs Alap korábbi befagyasztása miatt sokáig nem jutott hozzá körülbelül 130 millió forintnyi korábban elnyert támogatáshoz. Ismert, néhány hónappal ezelőtt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium bejelentette, hogy elkezdődött a nyertes pályázatok fokozatos kifizetése.
A magyar fejlesztésű onkokéshez hasonló szerkezeten többek közt olyan nagy nevű intézetek kutatói is dolgoznak, mint a londoni Imperial College és a Harvard Medical School.
*
Komoly gondot jelent a sebészeti beavatkozásoknál, hogy a tumoros szövet nem különül el egyértelműen a környező egészségestől. A Takáts Zoltán által kifejlesztett intelligens sebészeti vágóeszköz a szövetek molekuláinak elemzésével, tömegük összehasonlításával kevesebb mint egy másodperc alatt, 97 százalékos pontossággal tájékoztatja az orvosokat arról, milyen szövettel van dolguk.
Kováts Zoltán elmondta, az NFÜ 96 millió forintot utalt át a további kutatásokra. Ehhez jönnek még az egyetemeknek szánt összegek, illetve a pályázat lezárultakor esedékes pénz. – A forrásnak köszönhetően ki tudjuk egyenlíteni a tartozásainkat és teljes erőbedobással folytathatjuk az eszköz fejlesztését – fejtette ki a feltaláló.
Kérdésünkre az NFÜ arról tájékoztatott, hogy eddig nyolc és fél milliárd forintot fizettek ki szabályos és teljesített szerződésekkel rendelkező programokra, s a következő három hónap alatt terv szerint további tízmilliárd forintot utalnak át. Az a cél, hogy a kutatás-fejlesztésre és innovációra fordított összeg 2020-ra a bruttó hazai termék jelenlegi 1 százalékáról 1,8 százalékra emelkedhessen – derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.