Oroszország fogadja a magyar zöldséget

MTI
2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb nyolc európai államnak – köztük Magyarországnak – engedélyezik az Oroszországba irányuló zöldségexport felújítását, miután benyújtották a szükséges dokumentumokat – jelentette be tegnap Gennagyij Onyiscsenko orosz tiszti főorvos Moszkvában, de az engedélyezés időpontját nem jelölte meg, s hangsúlyozta, hogy a különleges biztonsági intézkedések egyelőre érvényben maradnak. Onyiscsenko közölte: Oroszország is betiltja bizonyos mezőgazdasági termékek behozatalát Egyiptomból az EU-t követve, mert az unió szerint ezek okozták a hasmenésjárványt. Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet május 30-án tiltotta meg a burgonya kivételével az európai zöldségek importját néhány országból a német hasmenéses járvány miatt, majd június 2-án kiterjesztette a tilalmat az EU minden tagállamára.
A június 10-én tartott Oroszország–EU-csúcs egyik fő témája ez volt, s abban maradtak a felek, hogy az EU minden egyes szállítmányt – közösen kidolgozandó – biztonsági okmányokkal lát el. Azóta a szükséges adatok és iratok benyújtása után Moszkva június 28-án Hollandiának és Belgiumnak, július 1-jén Spanyolországnak és Dániának engedélyezte az export felújítását.
A tiszti főorvos üdvözölte, hogy az EU ilyen behatóan foglalkozott a járvány okainak felderítésével és közzétette kutatásai eredményét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.