Orvvadászok miatt bírálták Kenyát

Hírösszefoglaló
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint öt tonna elefántcsontot égettek el szerdán a kenyai hatóságok Nairobiban – közölte az APA hírügynökség. A jelentés szerint a csempészektől elkobzott agyarakból közel két méter magas, 16 millió dollár (hárommilliárd forint) értékű máglyát raktak egy vadvédelmi oktatóközpontban, s a tüzet az afrikai ország elnöke, Mwai Kibaki gyújtotta meg. A távirati iroda tájékoztatása szerint az államfő a demonstratívnak szánt akció után kijelentette: „A csempészett elefántagyarak megsemmisítésével meg akarjuk a világnak mutatni eltökéltségünket, hogy végzünk az illegális elefántcsont-kereskedelem minden formájával.”
A WWF azonban elégtelennek tartja Kenya ténykedését a vadorzókkal szemben. „Ne áltassuk magunkat azzal, hogy a csontok elégetésével meg lehet oldani ezt a problémát” – közölte Stefan Ziegler, a nemzetközi természetvédelmi szervezet fajvédelmi szakértője. A WWF a látványos máglyák helyett szigorúbb hatósági fellépést sürget az orvvadászokkal és orgazdákkal szemben.
Ismert, hogy az elefántcsont-kereskedelem 1989 óta a világ nagy részén tilos. Ennek ellenére, rövid stagnálás után 2004 óta folyamatosan nő az illegális vadászat mértéke, 2009-ben pedig ebben az emelkedő tendenciában is történt egy hirtelen ugrás – közölte tavaly az Elefánt-kereskedelmi Információs Rendszer (ETIS), a lefoglalt árukról készült elemzésében. Iain Douglas-Hamilton, a Védd az Elefántokat nevű szervezet alapítója szerint a tragikus módon elharapózott tiltott vadászat az elmúlt két évben az elefántcsont iránti kínai kereslet növekedésével magyarázható. Az orvvadászokon kívül egyébként az elefántokat élőhelyeik csökkenése is veszélyezteti. Afrikában az 1970-es években 1,3 millió elefánt élt, a WWF honlapján fellelhető adatok szerint számuk napjainkra 400 és 660 ezer közé csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.